Hoppa till huvudinnehåll

Verksamhetsledare betalade ut extra löner och dagtraktamenten åt sig själv

Närbild av händer spm skriver på en dator, laptop.
Under en period på nio månader hann mannen betala ut knappt 6 500 euro åt sig själv i form av löneförskott och dagtraktamenten. Arkivbild. Närbild av händer spm skriver på en dator, laptop. Bild: imago images/photothek/ All Over Press datorer,skrivbord,Macbook,bärbara datorer,dator

En man från Vörå döms för förskingring efter att ha betalat ut löneförskott och extra dagtraktamenten åt sig själv från Vasa yrkeshögskolas studentkår där han var anställd som verksamhetsledare.

Mannen erkände sitt brott i rätten. Han döms till tre månaders villkorligt fängelsestraff och han ska ersätta studentkåren drygt 10 500 euro för de pengar han förskingrat samt studentkårens rättegångskostnader.

Under en tidsperiod på nio månader 2016-2017 hann mannen betala ut knappt 6 500 euro åt sig själv från studentkårens bankkonto. Studentkåren han var anställd för finns vid Vasa yrkeshögskola.

Som verksamhetsledare var det han som hade hand om ekonomin och kunde i pricip oövervakad föra över pengar åt sig själv från studentkårens bankkonto.

I rätten uppgav mannen att han ångrade dådet och att han vid tiden för förskringringen hade dålig ekonomi och att han därmed handlade i ren desperation.

Otillräcklig bevisning för att anses som grovt

Åklagaren ansåg att brottet var grovt eftersom mannen utnyttjat sin ansvarsfulla ställning som verksamhetsledare för studentkåren, men också på grund av att han var anställd som vikarie och för att det hela tog plats under en nio månader lång period.

Tingsrätten ansåg dock inte att mannen haft en sådan ansvarsfull ställning som det enligt lagen skulle krävas för att brottet skulle bedömas vara grovt.

I domen hänvisar man till att det inte lagts fram tillräckliga utredningar för hur betydande de förskingrade medlen var för studentkårens verksamhet och hurudana tillgångar mannen haft ansvar för i sin roll som verksamhetsledare.

Artikeln uppdaterad 20.1.2021 klockan 9.17 med förtydligande att det handlar om Vasa yrkeshögskolas studentkår.