Hoppa till huvudinnehåll

Barnens målarglädje i Almska gården - framtidens Lovisa stad är ljus, glad och grön samt har en egen dinosauriepark

Skolelever på konstutställning.
Ada Lindberg och Wilma Lönnqvist har tecknat tre fönster var. Skolelever på konstutställning. Bild: Yle/Mikael Kokkola konstutställningar,skolelever,almska gården

Lovisabarn har satt färg på stadens framtid. Utställningen med deras teckningar är öppen ännu några dagar.

Det första intrycket i det stora vindsrummet är omtumlande. Målningarna är så många och så färgfulla.

Under december besökte skolelever och daghemsbarn Almska gården för att skapa sina bilder av hur de vill att Lovisa ska se ut i framtiden. Resultatet vittnar om ljus, glädje och mycket grönt samt en stor simbassäng och en dinosauriepark.

Då Yle Östnyland tittar in på utställningen är elever från Generalshagens skola på plats för att guida reportern runt. Entusiasmen är påtaglig.

Skolelever på konstutställning.
Wilma Lönnqvist, Ada Lindberg, Mathias Westerlund, Jessica Westerlund och Julia Järvinen deltar alla i utställningen. Skolelever på konstutställning. Bild: Yle/Mikael Kokkola konstutställningar,skolelever,almska gården

Wilma Lönnqvist och Ada Lindberg har tillsammans målat ett hus med sex fönster som alla har olika vackra gardiner. Intill, på väggen, hänger Julia Järvinens svarta katt.

- Riktigt så färggranna gardiner har jag inte hemma, säger Lönnqvist.

Mathias Westerlund har skapat en hel samling med fantasifulla insekter. Spindeln ser ut att snart explodera

- Den där spindeln finns på dig, säger han.

- Usch.

Glad teckning.
I framtiden finns det bland annat en stor simbassäng i Lovisa. Glad teckning. Bild: Yle/Mikael Kokkola konstutställningar,skolelever,almska gården

Tecknade insekter.
Mathias Westerlunds insektsamling. Tecknade insekter. Bild: Yle/Mikael Kokkola konstutställningar,skolelever,almska gården

Tora Öhrström är ordförande för Lovisa konstcentrum som driver Almska gården. Hon sparar inte på superlativen då det gäller barnens utställning.

- Nog har vi många groende konstnärer bland de som har målat här. Jag är jätteimponerad över hur granna, skojiga och fina verk vi har här, säger hon.

Redan då tavlorna målades i december märkte hon att många av barnen verkligen ville skapa.

- Det fanns barn som var så ivriga att de kom hit på kvällarna för att fortsätta då de inte hann måla färdigt under våra timmar, säger Tora Öhrström.

Skolelever på konstutställning.
Tora Öhrström tillsammans med en del av konstnärerna. Skolelever på konstutställning. Bild: Yle/Mikael Kokkola konstutställningar,skolelever,almska gården

Att måla framtidens Lovisa lyckades ändå inte helt och hållet.

- Det var tanken, men åldersgruppen vi jobbade med bestod av fyra- till tolvåringar, så var det kanske ett lite för svårt tema för dem att måla.

Men visst finns Lovisa med på många av de utställda verken.

- Här ser vi kyrkan och där finns Jurassic park och en simbassäng med en massa skoj. Det finns nog element om man bara tittar. Mycket natur och glada bilder.

Barnens konstverk hänger på vinden till Almska gården fram till fredag eftermiddag (22.1.2021).