Hoppa till huvudinnehåll

Biden publicerade lista på presidentorder: Återansluter USA till Parisavtalet, stoppar murbygget

Joe Biden talar vid ett podium framför USA:s flagga.
Joe Biden svärs in som USA:s nästa president på onsdagskvällen. Joe Biden talar vid ett podium framför USA:s flagga. Bild: AFP / Lehtikuva Joe Biden

USA:s blivande president Joe Biden har publicerat en lista på åtgärder som han ska utfärda så fort han installerats som president i kväll.

“Biden kommer att vidta åtgärder - inte bara för att upphäva de största skadorna som Trumpadministrationen orsakat - utan också för att föra landet framåt,” skriver Bidens stab i ett uttalande.

Listan innefattar sjutton presidentorder eller andra åtgärder som siktar på att ändra kurs bland annat när det gäller coronapademin, klimatet och immigrationen..

Som väntat tänker Biden bland annat återansluta USA till Världshälsoorganisationen WHO.

Man kommer också att införa munskyddskrav i federala byggnader och för federala anställda.

Biden strävar också efter att frysa vräkningar för personer som ligger efter med sina bolåneamorteringar på grund av coronapandemin. Pausen för betalningar på studielån kommer också att förlängas.

Kursändring för klimatet

Som väntat tänker Biden också återansluta USA till Parisavtalet, vilket kommer att ta kring en månad.

Enligt Bidenteamets uttalande kommer man att be alla myndigheter att genast utvärdera alla regler och åtgärder som införts under de senaste fyra åren och som är dåliga för folkhälsan eller för miljön och som inte stöds av vetenskapen.

Man kommer bland annat att återinföra skydd för naturreservat som avlägsnats under Trumpadministrationen och upphäva tillståndet för den omstridda oljeledningen Keystone XL, som ska transportera olja från Kanada till hamnar i Mexikanska golfen.

Biden kommer också att sätta stopp för murbygget som Trump inlett vid gränsen mellan USA och Mexiko. Det sker genom att häva det nationella nödläge som Trump utlyste för att finansiera byggandet av muren.

Biden kommer också att häva en av Donald Trumps första presidentorder: inreseförbudet från ett antal länder med muslimsk majoritet.

Joe Biden kommer att sväras in som USA:s 46:e president i kväll.