Hoppa till huvudinnehåll

Bildningsutskottet i Sibbo får upphäva beslut om språkbad - strider mot paragraf i kommunallagen

Ett barn markerar i en klass där undervisning pågår.
Språkbad inleds i södra Sibbo i höst, men beslutet får fattas på nytt. Illustrerande arkivbild. Ett barn markerar i en klass där undervisning pågår. Bild: Frans Villanen, Yle språkbad,språkbad på svenska,Svenska dagen

Bildningsutskottet i Sibbo blir tvunget att ogiltigförklara sitt beslut om språkbad i Söderkulla. Orsaken är att en utskottsmedlem var tillfälligt anställd av kommunen när beslutet fattades. Ärendet behandlas på nytt i februari.

Vid sitt möte den 18 november gav bildningsutskottet grönt ljus för att inleda språkbadsverksamhet också i södra Sibbo. Språkbad har hittills ordnats endast i Leppätien koulu i Nickby.

I och med beslutet öppnades möjligheten med språkbad i Söderkulla i höst om minst åtta barn anmäler sig till årskurserna 1 och 2.

Men vid mötet den 21 januari blir utskottet på sitt möte tvunget att ogiltigförklara beslutet från november.

Orsaken är att en utskottsmedlem varit tillfälligt anställd av kommunen när beslutet fattades i november.

Jukka Pietinen, bildningsdirektör i Sjundeå.
Vi bereder ärendet på nytt, säger utbildningsdirektör Jukka Pietinen. Jukka Pietinen, bildningsdirektör i Sjundeå. Bild: Tiina Grönroos / YLE Sjundeå,bildningsdirektörer,Jukka,eftermiddagsverksamhet,eftermiddagsverksamhet för skolelever,jukka pietinen

Det här är inte förenligt med § 74 i kommunallagen. Som anställd är en person inte valbar till ett utskott eller en nämnd.

Eftersom man begått ett procedurfel har bildningsutskottet inget annat val än att upphäva beslutet.

- Vi bereder ärendet på nytt och fattar beslut på nästa möte den 8 februari, säger utbildningsdirektör Jukka Pietinen.

Om utskottet godkänner beslutet kan språkbadsverksamheten inledas som planerat i Sipoonlahden koulu i höst med en undervisningsgrupp i årskurserna 0 till 2.