Hoppa till huvudinnehåll

"Finland ser fram emot att jobba med dig" – så här reagerade världsledare på att Joe Biden tillträdde som president

Joe Biden.
Joe Biden svär presidenteden. Hustrun Jill håller i familjebibeln. Joe Biden. Joe Biden

När ederna hade svurits, tårarna torkats och ceremonin var avslutad började omvärldens gratulationer och reaktioner komma in på sociala medier. Många ledare uppvisade idel glada miner, men Biden kan få det tufft med andra. Kina valde att dagen till ära införa nya sanktioner mot amerikaner.

Här kan du se Joe Biden tal som han höll under presidentinstallationsceremonin.

I Finland verkade statscheferna ha delat på arbetsbördan att gratulera de nytillträdda. På Twitter skriver president Sauli Niinistö att Finland ser fram emot att samarbeta med president Joe Biden och hans administration för att lösa globala problem. Niinistö lyfte även fram att han vill stärka de bilaterala och transatlantiska relationerna mellan länderna.

Statsminister Sanna Marin sände å sin sida varma gratulationer till vicepresident Kamala Harris med orden: "Finland vill stärka sina goda relationer och samarbete ännu mer. Klimat, jämlikhet och mänskliga rättigheter behöver starka röster".

Enligt statsrådets kansli har Sanna Marin skrivit ett brev till Kamala Harris i vilket hon hoppas på ett djupt samarbete med USA kring globala utmaningar.

Marins svenska statskollega Stefan Löfven gratulerade också Joe Biden på Twitter. ”Håller med budskapet om enighet och respekt”, skriver Löfven.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel gratulerade Biden och Harris via sin talesperson och sade sig se fram emot ett nytt kapitel i det tysk-amerikanska samarbetet.

Förhållandet mellan Tyskland och USA tog sig en rejäl törn under president Trump, som bland annat hotade dra tillbaka de amerikanska styrkorna från Tyskland.

I Estland uppmärksammar avgående statsminister Jüri Ratas att det är nästan ett sekel sedan Estland och USA skapade diplomatiska relationer. "Jag är glad över att våra politiska och ekonomiska band är starkare än någonsin".

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gratulerade och tackade för ett intressant installationsanförande och för erbjudandet om samarbete. Hon twittrade att EU är redo för en färsk start.

Världshälsoorganisationen WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus gratulerade med orden: "Det här är för en hälsosammare, rättvisare, tryggare och mer hållbar värld".

Påven Francis hoppas i ett uttalande att "det amerikanska folket fortsättningsvis kunna finna styrka i höga politiska, etiska och religiösa värden som har inspirerat nationen sedan den skapades".

Han uppgav även att han bett Gud vägleda Biden i insatsen att skapa förståelse, försoning och fred i USA och andra världsstater.

Framåt för fred mellan Israel och Palestina?

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gratulerade president Biden i en video strax efter Biden hade installerats.

Netanyahu har kallat Donald Trump sin "bästa vän", men sa nu också att han har en "flera decennier gammal varm vänskap" med Biden.

Benjamin Netanyahu och Donald Trump ler framför kamerorna med undertecknade avtal i händerna.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Donald Trump är goda vänner Benjamin Netanyahu och Donald Trump ler framför kamerorna med undertecknade avtal i händerna. Bild: All Over Press Donald Trump,Benjamin Netanyahu,Israel–United Arab Emirates normalization agreement,Abraham Accords

Israel-Palestina-frågan försvårades betydligt under Trump, då han till Israels fördel, bland annat flyttade USA:s ambassad i Israel till Jerusalem och slog fast att USA inte längre anser att de israeliska bosättningarna vara olagliga.

Palestiniernas president Mahmud Abbas var därför av förståeliga skäl också han snabbt framme med en gratulation till Biden och ett meddelande om att han otåligt vill inleda ett samarbete för en fredsprocess.

Israels Netanyahu hälsade att han vill fortsätta stärka den långvariga alliansen mellan USA och Israel, delvis för att möta "hotet" från Iran, Israels ärkefiende.

Iran: Trumps "tyranni" över

Iran välkomnade också maktskiftet i USA. Som president drog Trump USA ur kärnenergiavtalet med Iran och införde hårda nya sanktioner mot landet.

Irans president Hassan Rouhani gladde sig åt Trumps sorti på onsdag.

– En tyranns era har tagit slut och i dag är det sista dagen av hans olycksbådande styre, hördes Rouhani säga till sitt ministerkabinett i en tv-sändning.

Joe Biden har låtit förstå att han är redo att återuppta diskussioner med Iran om kärnenergiavtalet.

Bidens utrikesminister Anthony Blinken sa på tisdag inför senaten att Trumps politik har gjort Iran "mer farlig". Blinken bekräftade att Biden vill återuppta samtal, men att det förutsätter att Iran återgår till att följa avtalets regler.

Fortsatt motigt för Nordstream 2

En betydligt hårdare ton har utrikesminister Blinken däremot mot Ryssland.

Tony Blinken i kostym.
Tillträdande utrikesminister Anthony Blinken. Tony Blinken i kostym. Bild: AFP / Lehtikuva Tony Blinken

Under sina sista dagar beslöt Trumpadministrationen på tisdag att införa sanktioner mot gasledningen Nordstream 2 mellan Ryssland och Tyskland. Blinken har sagt att även den nya administrationen kommer göra sitt allt för att stoppa byggnationen.

Efter Bidens installation var Rysslands representant i Bryssel, Vladimir Tjizjov, skeptisk till att USA:s politik skulle förändras.

– Om jag ska vara helt ärlig, borde vi inte vara för optimistiska om att USA skulle revidera sin politik vad gäller Nordstream 2, sa Tjizjov.

Rysslands ambassadör i Washington, Anatolyj Antonov, sa att han hoppas på en nystart i förhållandet till USA.

– Jag skulle vilja tro att ett nytt kapitel i USA:s utveckling och i utvecklingen av de rysk-amerikanska relationerna börjar i dag, sa Antonov till tv-kanalen Rossija-24.

Kina vill samarbeta, men inför sanktioner mot amerikaner

Samtidigt som Biden svor presidenteden dök ett pressmeddelande upp på det kinesiska utrikesministeriets hemsida.

Kina säger sig vilja samarbeta med Joe Bidens administration, men utfärdade samtidigt nya sanktioner mot 28 amerikaner, som tjänstgjort under president Trump.

Bland de 28 amerikanerna finns Trumps utrikesminister Mike Pompeo som på sin sista dag på jobbet anklagade Kina för folkmord på den uighuriska minoriteten.

Övriga som träffas av sanktionerna är bland andra Trumps handelsrådgivare Peter Navarro, säkerhetsrådgivarna Robert O'Brien och John Bolton samt FN-ambassadör Kelly Craft.

Bidenadministrationens förhållande med Kina kan bli svårt eftersom den tillträdande utrikesministern Blinken har sagt att han håller med föregångaren Pompeo vad gäller dennas anklagelse om folkmord på uighurer.

Källor: AFP, Reuters, TASS