Hoppa till huvudinnehåll

Fortfarande många frågetecken kring tvååriga förskolan - vi har fått knappt med information säger man i Åbo och Pargas

Barn leker med grön leksakstraktor i plast.
Illustrerande arkivbild. Åbo och Pargas hör till de kommuner som från och med i höst ska ordna tvåårig förskoleundervisning. Men vad det här egentligen innebär är fortfarande oklart för de kommuner Yle Åboland talat med. Barn leker med grön leksakstraktor i plast. Bild: Mostphotos pojkar,småbarnsfostran,kreativitet,barnträdgårdslärare,leksaker,traktorer,förskola

Åbo och Pargas hör till de kommuner som valts till försökskaniner för ett projekt där kommunen ska ordna förskoleundervisning under två år. Men vad det här riktigt innebär i praktiken för kommunerna är fortfarande oklart.

Försöket gäller barn födda 2016 och 2017 och ska inledas redan i höst – i augusti 2021. Det är undervisnings- och kulturministeriet som står bakom försöket.

Målet med försöket är att bland annat stärka jämlikheten i utbildningen, och få information om hur tvåårig förskoleundervisning påverkar barnens lärande och utveckling.

Knapphändig information

Ulrika Lundberg som är utbildningschef i Pargas, säger att hon tog emot beskedet om att Pargas hör till försökskommunerna på tisdagen. Men utöver det har hon inte fått någon närmare information om hur det hela ska ordnas i praktiken.

Porträtt av Ulrika Lundberg.
Ulrika Lundberg är utbildningschef i Pargas. Porträtt av Ulrika Lundberg. Bild: Yle/Lotta Sundström utbildning,ulrika lundberg utbildningschef i pargas

- Vi blev uppringda från Utbildningsstyrelsen om att vi kommer att ingå, men fick ingen annan information, säger Lundberg.

Enligt Lundberg sade man från Utbildningsstyrelsen att närmare information kommer inom kort. Situationen är speciell, säger Lundberg, eftersom tiden börjar bli knapp.

- Planeringen för nästa år kommer ju igång väldigt snabbt och pågår redan nu. Vi skulle väldigt snabbt behöva få närmare information för att veta hur vi ska gå vidare och hur vi ska informera vårdnadshavare och så vidare, säger Lundberg.

De kommuner som har valts till försöket har valts på måfå. Det finns också så kallade kontrollkommuner, som alltså är kommuner som inte ordnar förskoleundervisning under två år.

Mycket praktiskt måste ordnas på kort tid

Också Åbo ska ordna tvåårig förskola. Enligt Hanna Karlsson, som är servicechef för den svenska småbarnsfostran vid Åbo stad, fick man vetskap om saken på onsdagen. Trots att informationen i det här skedet varit knapp, ser Karlsson ändå positivt på försöket.

- Vi är utvecklingsinriktade och tycker att det är intressant och spännande med försöket, säger Karlsson.

hanna karlsson ler för kameran iklädd svart klädsel på sitt kontor i åbo
Servicechef Hanna Karlsson vid Åbo stad. hanna karlsson ler för kameran iklädd svart klädsel på sitt kontor i åbo Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo,daghem,kommunala daghem,hanna karlsson

Karlsson poängterar ändå liksom Lundberg att mycket är nytt, och därför är det viktigt att få närmare information om försöket så snabbt som möjligt. Det är mycket att tänka på och mycket som måste ordnas inför hösten.

- Det är många praktiska saker; var kan man ordna förskolan, hurdana utrymmen behövs, läroplanen behöver utarbetas och den ska vara godkänd i juli, listar Karlsson.

- Sedan handlar det också om att man ska ha förskolebehörighet om man jobbar där i förskolegruppen som lärare. Jag känner kanske inte till alla detaljer eftersom vi inte har hunnit sätta oss in i vad som krävs helt enkelt, säger Karlsson.

Även Kimitoön kommer att ingå i försöket, men på vilket sätt är ännu inte klart.

Från och med augusti ordnas tvåårig förskoleundervisning i sammanlagt 102 kommuner. Försöket pågår fram till maj 2024.

Artikeln redigerades 12:38 då tidigare information om Kimitoöns uteblivande ur försöket inte stämde.

Läs också