Hoppa till huvudinnehåll

Gå inte ut på svaga isar - isen är mjuk och svårtydd säger skridskoåkare

man i skridskoutrustning
Långfärdsskridskoåkare Jöns Aschan visar prov på vilken utrustning som behövs på osäkra isar: kring halsen har han isdubbar och på ryggen en ryggsäck med byteskläder. man i skridskoutrustning Bild: Yle/Christoffer Westerlund is,Isdubbar,jöns aschan

Isen ser stadig ut under sitt tjocka snötäcke vid Knipans badstrand i Ekenäs. Men just nu är havsisen bedräglig. Översjöbevakare Dan Lönnberg och långfärdsskridskoåkare Jöns Aschan varnar för att gå ut på isen.

Jöns Aschan har vågat sig ut på kortare skridskofärder, men något bra före är det inte. Isarna går inte att lita på.

- Isarna har bildats med massor av snö, så de är väldigt varierande och svårtydda. Visst finns det tjocklek i isen, kanske 10 cm, men den är mjuk där under snön, säger Jöns Aschan.

Översjöbevakare Dan Lönnberg varnar för att gå ut på isen. Snön isolerar från kylan, och gör att isen inte kommer åt att bli tjock.

- För tillfället ser det inte så lovande ut med snötäcke på isen och kommande blidväder. Skulle det ha fortsatt som i helgen, med vindstilla och kalla nätter och dagar, skulle det ha funnits förutsättningar, säger Lönnberg.

sjöbevakare vid isigt hav
Översjöbevakare Dan Lönnberg påminner om att varje utryckning för att rädda människor som gått igenom isen binder upp mycket resurser. sjöbevakare vid isigt hav Bild: Yle/Christoffer Westerlund is,Gränsbevakningsväsendet,Sjöbevakningen (Finland),sjöbevakare,Dan Lönnberg