Hoppa till huvudinnehåll

Kalle Rovanperä tvingas ställa om nattsömnen när VM-serien börjar – valet av ny stallchef överraskade

Kalle Rovanperä står vid sin bil.
Kalle Rovanperä. Kalle Rovanperä står vid sin bil. Bild: imago images/PanoramiC/ All Over Press rally,Kalle Rovanperä

Jag ska försöka förbättra i alla tävlingar, säger Kalle Rovanperä när en ny säsong nu står för dörren. Rovanperä har en femteplats att försvara i Monte Carlo när rallyt startar på torsdag. För Teemu Suninen gäller det att försöka få köra så många tävlingar som möjligt.

De blåvita inslagen i VM-serien i rally minskar till den här säsongen. Esapekka Lappi tävlar inte alls medan Teemu Suninen bara kör en del av tävlingarna. Kalle Rovanperä är med andra ord de ende finländske föraren som kommer att köra hela säsongen.

20-årige Rovanperä fick sitt stora genombrott förra året då han knep en pallplacering och slutade på femte plats i VM-sammandraget. Ett års erfarenhet i WRC-klassen ska han nu försöka omsätta till fler framskjutna resultat.

– I år blir det lättare att tävla på de platser som vi också körde på i fjol, man kan ha en annan inställning. Förra säsongen var ändå kort så det gäller nog att träna och försöka hitta känslan. Jag ska försöka förbättra i alla tävlingar, säger Rovanperä till Yle Urheilu.

Rovanperä fortsätter köra för Toyota där han nu har Jari-Matti Latvala som stallchef. Latvala tog över efter Tommi Mäkinen.

– Det var nog en överraskning, jag visste inte om det på förhand. Jag tror nog att det kommer att bli ganska lika som med Tommi. Jari-Matti har ju erfarenhet av de här bilarna så det blir intressant att se, säger han.

Kalle Rovanperä i Turkiets VM-rally.
Rovanperä kör för Toyota även denna säsong. Kalle Rovanperä i Turkiets VM-rally. Bild: imago images/PanoramiC/ All Over Press Kalle Rovanperä

Tidiga dagar i Monte Carlo

Säsongens första rally körs i helgen på vägarna runt Monte Carlo. Årets tävling består av 14 specialsträckor och många av dem kommer att köras på morgonen och förmiddagarna.

– Jag är ganska dålig på att vakna tidigt så tidtabellen ser inte så bra ut då man måste kliva upp redan vid fyra på morgonen. Men nog finns det tid att sova sen då etapperna är över vid 15-tiden, säger Rovanperä.

I Monte Carlo kommer Rovanperä att få sällskap av Teemu Suninen. Finländaren har fått klartecken att tävla i det första rallyt.

– Jag vet inte hur det här året kommer att bli. Coronaviruset har kastat om planerna ganska mycket men jag hoppas få köra så många tävlingar som möjligt. Det är också bästa sättet att förbereda sig för nästa säsong, säger Suninen.

Suninen har inte haft den bästa uppladdningen inför den här säsongen. Först på trettondagen blev det klart att han kommer att köra vissa utvalda tävlingar i år. I Monte Carlo siktar han på att försöka förbättra fjolårets åttondeplats.

– Jag siktar mot femte eller sjätteplatsen. Jag vill ha en lyckad tävling och det lönar sig inte att försöka slå några rekord. Rallyt brukar vara utmanande, säger han.

Läs också