Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Joe Biden talade om enighet, försoning och “de bättre änglarna” i sitt installationstal – hans egen karriär och livsbana ger tyngd åt orden

Joe biden och Jill Biden utanför Vita huset. Fotokollage med Ville Hupa
Joe Biden och Jill Biden utanför Vita huset. Joe biden och Jill Biden utanför Vita huset. Fotokollage med Ville Hupa Bild: Yle / Lehtikuva / AFP Joe Biden

Närmare två miljoner människor stod packade längs med Washingtons breda avenyer och runt grönområdet National Mall när Joe Biden svors in som Barack Obamas vicepresident för tolv år sedan.

När samma Joe Biden nu svors in som USA:s 46:e president, kunde inramningen knappast ha varit mer annorlunda.

Samma gräsplaner och samma gator gapar nästan öde. Skyddade bakom höga stängsel och under strikt säkerhetsbevakning av beväpnade nationalgardister och poliser, fanns endast en handfull inbjudna gäster. Folkfesten var inställd.

Ett hav av flaggor har placerats ut inför presidentinstallationen 20.1.2021
200 000 flaggor hade placerats vid Capitolium. Ett hav av flaggor har placerats ut inför presidentinstallationen 20.1.2021 Bild: AFP / Lehtikuva Joe Biden,USA,Presidentvalet i USA 2020,flaggor

Inramningen symboliserar på ett plan det ögonblick som USA befinner sig i vid maktskiftet: ett land skakat efter ett våldsamt upplopp av extremister, härjat av en dödlig pandemi, plågat av djupa politiska, ideologiska och rasrelaterade motsättningar.

Joe Biden förskönade inte lägesbilden när han i sitt installationstal klädde dessa utmaningar i ord.

Men han bjöd också på det som så många amerikaner gått och väntat på: hopp om något bättre. En vision om en ny tid.

Joe Biden - en brobyggare som står inför sin största politiska utmaning

Om Donald Trump i mångas ögon varit en president som agerat som en katalysator för konflikter, så kommer Joe Biden att försöka vara den raka motsatsen.

När Biden i sitt tal lovade lägga ner hela sin själ i att försöka jobba för ett mer enat USA, när han lovade vara president för samtliga amerikaner och när han talade om försoning och om “de bättre änglarna som alltid till slut segrat i USA” - då är det frestande att avfärda utsagorna som politiska plattityder.

Joe Biden håller installationstal.
Joe Biden håller installationstal. Bild: AFP / Lehtikuva Joe Biden

Men Bidens karriär och livsbana ger tyngd åt orden.

Ett av de mest utmärkande dragen för Bidens långa politiska karriär har varit hans vilja - och förmåga - att samarbeta. Han har samarbetat också med svurna politiska motståndare, också i stunder när det gjort honom impopulär inom de egna leden.

Den förmågan, att bygga broar, kommer han att behöva mer än någonsin under de kommande åren. Oavsett om det handlar om att övertala motvilliga republikaner i senaten, tala till ett splittrat folk eller återbygga USA:s relationer ute i världen.

Joe Biden svär eden.
Jill Biden fanns vid Joe Bidens sida när han svor presidenteden. Joe Biden svär eden. Bild: EPA-EFE/SAUL LOEB / POOL Joe Biden

Bidens privatliv har kännetecknats av tunga förluster och tragedier.

När han sade att USA också tidigare lyckats ta sig ur svåra kriser och kommer att göra det också nu, kunde han lika gärna ha talat om sig själv.

Det finns inga garantier för att Biden kommer att kunna infria de enorma förväntningar som många lägger på honom.

Men kanske tillräckligt många amerikaner, också sådana som inte röstat på Biden, är beredda att ge kompromisser och samarbetet en chans, efter fyra turbulenta år av konflikter?

Däri ligger Bidens bästa möjlighet att lyckas.

Trump lämnar Vita huset - han var president för en minoritet av amerikanerna

Att säga att Donald Trump går till historien som en kontroversiell president är en underdrift.

Han var hyllad och omtyckt av en minoritet, ogillad eller avskydd av en majoritet. För Trump var aldrig en president som fick största delen av folket med sig och han verkade aldrig ha ett intresse av att lyckas med det. När Trump lämnar Vita huset gör han det mer impopulär än någonsin.

Donald och Melania Trump står på trappan vid flygplanet Air Force One och vinkar.
Donald Trump deltog inte i Bidens presidentinstallation. Donald och Melania Trump står på trappan vid flygplanet Air Force One och vinkar. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,Melania Trump

För många är slutet på Trumps presidentskap en djup lättnad. De har fått nog av fyra år av en nationalistisk agenda, hätsk retorik, brott mot demokratiska konventioner och - det bör sägas - en myriad av lögner.

Det våldsamma upploppet på Capitolium kommer alltid att befläcka Trumps eftermäle och förbli ett varnande exempel på vad lögner och konspirationsteorier i kombination med starka politiska motsättningar kan leda till.

Särskilt om de utbasuneras från högsta ort.

Trump är inte längre president, men det sista kapitlet i berättelsen om politikern Trump har ännu inte skrivits. Inom kort tar senaten i en riksrättsrättegång ställning till om Trump uppviglade hundratals supportrar till det dödliga angrepp på kongressbyggnaden.

Men maktskiftet i USA är ett faktum och det tvåhundrafemtioåriga demokratiska experimentet - en ofta använd metafor för det självständiga USA:s historiska utveckling - fortsätter med Joe Biden som president.

Joe och Jill Biden kramas innan de går in i Vita huset
Joe och Jill Biden utanför Vita huset. Joe och Jill Biden kramas innan de går in i Vita huset Bild: AFP / Lehtikuva Joe Biden,Jill Biden,Vita huset,USA,Presidentvalet i USA 2020

Med tanke omfattningen av de problem som så många amerikaner tampas med i dag, har också Bidens motståndare skäl att hoppas på att 78-årige Joe lyckas i sitt uppdrag.