Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Allt du behöver veta om maktskiftet i USA – och annat att ha koll på i dag

En person gör en väggmålning av Kamala Harris och Joe Biden.
En person gör en väggmålning av Kamala Harris och Joe Biden. Bild: EPA-EFE/All Over Press Joe Biden,Kamala Harris,Vita huset,USA,USA:s president,Presidentval i USA,presidentval,Presidentvalet i USA 2020

God onsdagsmorgon! Dagens version av Morgonkollen fokuserar på maktskiftet i USA. I dag är det nämligen dags för Joe Biden att ta över som president.

Vad händer i dag och vad blir Bidens mål som president?

I dag svärs Joe Biden in som USA:s 46:e president. USA:s presidentinstallation skiljer sig från många andra länders; stjärnartister uppträder, säkerheten är skärpt och tidigare presidenter deltar.

Men hur blir det i år? Kommer Trump delta? Var ordnas presidentinstallationen? Vi har alla svar – här kan du bekanta dig med USA:s presidentinstallation.

Grafik/bildmontage. I bakgrunden syns personer som demonstrerar under en klimatmarsch samt en skylt med texten "Välkommen till USA" vid gränsen till Mexiko. I förgrunden målning av Joe Biden.
Biden tar över som president mitt i en kris. Grafik/bildmontage. I bakgrunden syns personer som demonstrerar under en klimatmarsch samt en skylt med texten "Välkommen till USA" vid gränsen till Mexiko. I förgrunden målning av Joe Biden. Bild: Bildmontage: Alamy / All Over Press, EPA Joe Biden,Kamala Harris,Vita huset,USA,USA:s president,Presidentval i USA,presidentval,Presidentvalet i USA 2020

Biden tar över ett land som befinner sig i en kris. Han vill markera en kursändring från Trumperans politik. Vi listar fem utmaningar Biden väntas ta itu med under sina första 100 dagar som president.

#BIDON: farväl till Trump

Biden in, Trump ut. Eller #BIDON (Bye Don) som flera uttryckt det. Vad säger amerikanerna om maktskiftet? Vi har besökt USA och pratat med flera amerikaner om den nya presidenten.

Donald Trump höll i gårkväll ett avskedstal och förde fram åsikter och de utmaningar man lyckats med under de senaste fyra åren.

– Vi gjorde det vi kom hit för att göra och så mycket mer.

Grafik/bildmontage. I bakgrunden syns två bilder, en bild från muren mellan Mexiko och USA, den andra föreställer Sauli Niinistö och Donald Trump. I förgrunden karikatyr av Donald Trump.
Trumps tid som president är förbi – åtminstone för den här gången. Grafik/bildmontage. I bakgrunden syns två bilder, en bild från muren mellan Mexiko och USA, den andra föreställer Sauli Niinistö och Donald Trump. I förgrunden karikatyr av Donald Trump. Bild: Bildmontage: EPA-EFE, Alamy / All Over Press Vita huset,USA,USA:s president,Presidentval i USA,presidentval,Presidentvalet i USA 2020,Donald Trump

Men vad har egentligen Trump lyckats med? Och vad har gått mindre bra? Vi går igenom Trumps höjdpunkter och lågvattenmärken samt ger en bakgrund till varför han började ljuga.

Problem med patientdatabaser gör att vi inte kan lita vaccineringssiffrorna

Det är svårt att veta hur coronavaccineringarna i Finland egentligen avancerar. Det beror på skillnader i olika patientdatasystem.

Siffrorna släpar därför efter och i nuläget går det inte att säga exakt hur många som vaccinerats hittills.

Coronavaccin.
På grund av skillnader i språk i patientdatasystemen är det oklart exakt hur många som fått coronavaccin. Coronavaccin. Bild: Toni Pitkänen / Yle coronavaccin,Varkaus,coronavirus,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland

I går pratade man om att kring 55 000 personer vaccinerats, men siffran kan kasta med upp till 10 000.

Institutet för hälsa och välfärd lovar att statistiken ska vara i ordning "om en vecka eller två".

Algoritmer förvandlar böcker till serieliknande fenomen

Algoritmer styr i högsta grad vad du ser på internet, bland annat påverkas strömningstjänster som Netflix och HBO av det.

Strömningstrenden förändrar också litteraturen och algoritmer påverkar nu även det innehållet.

Kvinna lyssnar på ljudbok.
Sträcklyssnande på ljudböcker kan bli lika vanligt som sträcktittande på tv-serier. Kvinna lyssnar på ljudbok. Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle ljudböcker,poddar

Böcker kan nämligen skrivas enligt samma koncept som tv-serier för strömningstjänster – med utstuderade cliffhangers som gör att du sitter fastklistrad.

Sträcktittande via strömningstjänster kan alltså till exempel bli sträcklyssnande på ljudböcker.

Dagens väder

Det utlovas uppehåll på de flesta håll. I landets södra och mellersta delar är det mellan -4 och -8 grader. Mest svag vind.

I norr är det svalare, mellan -15 och -25 grader. På somliga håll kan det bli närmare -30 grader.

Läs också