Hoppa till huvudinnehåll

Problem med patientdatabaser gör att vi inte kan lita på vaccineringssiffrorna - men statistiken stämmer "om en vecka eller två", lovar THL

En person som jobbar inom hälsovården får coronavaccin.
Vaccineringarna mot covid-19 har börjat långsamt i Finland. En person som jobbar inom hälsovården får coronavaccin. Bild: Silja Viitala / Yle januari,2021,Helsingfors,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,smittsamma sjukdomar,epidemier,pandemier,andningsskydd,ansiktsmasker,människor,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,Coronavaccin,Pfizer Inc.,vaccin,vaccinering

Det är svårt att veta hur vaccineringarna i Finland egentligen avancerar. Det beror på att de olika patientdatasystemen inte talar samma språk. Därför släpar siffrorna efter och nuläget går inte att utläsa exakt ännu, medger Institutet för hälsa och välfärd THL.


- Nya sjukhus och privata aktörer har kommit med i vaccineringarna efter årsskiftet och vi vaccinerar på helt nya platser. Det här är en utmaning för vilka patientdatasystem som helst, säger ledande experten vid hälsosäkerhetsavdelningen vid THL, Mia Kontio.

Mia Kontio Lauttasaaressa.
Mia Kontio, ledande expert på THL. Mia Kontio Lauttasaaressa. Bild: Mårten Lampén / Yle

Gårdagens siffror kan kasta med tiotusen

Tisdagens vaccineringssiffra rör sig kring 55 000 personer totalt, uppger THL, men siffran kan kasta med upp till tiotusen. En del finländare har också fått sin andra dos och den finns inte med i statistiken ännu.

- Om en vecka eller två får vi fram pålitlig statistik, säger Kontio. Vi vet var problemen finns i datasystemen och nu gäller det att åtgärda dem.

Karta som visar vaccinerade per sjukvårdsdistrikt.
Karta som visar vaccinerade per sjukvårdsdistrikt. Bild: Petter West / Yle vaccin,coronavirus

Siffrorna i denna artikel är framtagna av Svenska Yles datagrupp.

Kartan visar läget: Få vaccinerade i till exempel Vasa sjukvårdsdistrikt, fler i norr och öster med Södra och Östra Savolax sjukvårdsdistrikt i topp.

Sjukvårdsdistriktvaccinerade / 100 inv
Södra Savolax3,23
Östra Savolax2,22
Kajanaland1,75
Norra Karelen1,61
Södra Karelen1,36
Kymmenedalen1,31
Lappland1,27
Åland1,20
Norra Österbotten1,18
Länsi-Pohja1,11
Egentliga Finland1,03
Mellersta Österbotten1,01
Norra Savolax0,95
Helsingfors och Nyland0,91
Birkaland0,91
Södra Österbotten0,85
Satakunta0,80
Centrala Tavastland0,74
Päijät-Häme0,59
Mellersta Finland0,59
Vasa0,42
Hela landet1,01

I norr med långa avstånd och problem med de höga förvaringskrav, som Pfitzer-Biontechs vaccin ställer, vaccinerar man med Modernas vaccin. I söder används främst Pfitzer-Biontechs vaccin.

Vaccineringarna mot covid-19 började den 27.12.2020 i Finland.

Vaccineringstakten har ändå varit långsam på grund av bristen på vaccin. Takten väntas öka när svensk-brittiska coronavaccinet från AstraZeneca får försäljningstillstånd inom EU. Det här väntas ske i slutet av januari.

Fler vaccindoser i slutet av veckan

Det har varit en svacka i vaccinleveranserna på flera håll i världen men i slutet av veckan borde fler doser anlända till Finland. Det är fråga om Biontech-Pfitzers vaccin.

- Vi väntar cirka 40 000 doser, säger Kontio, lite mindre än vi väntade men ändå.

Ute i världen hör Storbritannien till länder, som vaccinerat flest invånare. Också Danmark ligger högt på listan. Kartan visar också att vaccineringarna börjat främst i de rika länderna i världen. I till exempel Afrika är kartan nästan tom.

Artikeln uppdaterad med morgonnyheten i audioform, 20.1.20 kl. 12.03/AS