Hoppa till huvudinnehåll

THL: Tänk på avståndet och begränsa närkontakterna till ett absolut minimum

Salen myyjä palvelee asiakasta maski päässään.
THL uppmanar oss att öka avstånden till varandra. Salen myyjä palvelee asiakasta maski päässään. Bild: Arttu Timonen / Yle Helsingfors-Vanda flygplats,coronavirus,ansiktsskydd,virussjukdomar,COVID-19,smittsamma sjukdomar,undantagslagar,undantagstillstånd,karantän,Förkylning,influensa,andningsskydd,riskgrupper,astma,pollenallergi,flygfält,S-gruppen

Institutet för hälsa och välfärd kommer med nya, skärpta rekommendationer med anledning av att coronaviruset har muterat. Mutationerna smittar lättare och sprider sig därför snabbare i befolkningen. THL rekommenderar att man håller rejält avstånd till andra.

Hälsomyndighetens uppmaning är att vi håller ett avstånd på över två meter från varandra. Vidare ska vi ytterligare minska våra nära kontakter med andra människor.

- På grund av att det muterade viruset sprids snabbare måste vi bli försiktigare, säger THL-direktören Mika Salminen. Vi bör också reducera våra närkontakter till ett absolut minimum, säger han. Vid minsta lilla symptom är det skäl att testa sig för coronaviruset.

Testa dig också om du misstänker exponering

Symptom på smitta kan vara huvudvärk, nedsatt lukt- och smaksinne, snuva eller täppt näsa, hosta, andnöd, trötthet, muskelvärk, halsont, feber, illamående, kräkningar eller diarré.

Det är också skäl att testa sig om man misstänker att man har utsatts för smitta av någon annan, till exempel av en person som varit på utlandsresa.

THL rekommenderar ansiktsskydd för alla över 12 år i alla offentliga utrymmen, också då avstånd på över två meter kan hållas. Bland annat rekommenderar THL ansiktsskydd på alla arbetsplatser där flera personer vistas i samma utrymmen.