Hoppa till huvudinnehåll

Tjänsteman misstänks för bedrägeri i härvan kring Katri Kulmunis kommunikationsträning

Katri Kulmuni
Katri Kulmuni tvingades avgå från sin ministerpost Katri Kulmuni Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle december,2020,Helsingfors,coronavirusutbrottet i Finland 2020,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,självständighet,konsumtion,Centern i Finland,Finlands riksdag,Katri Kulmuni

Polisen är klar med sin förundersökning om ex-ministern och Centerns tidigare ordförande Katri Kulmunis kommunikationsutbildning förra våren. En tjänsteman misstänks för bedrägeri.

Enligt Yles uppgifter har polisen inte haft anledning att höra Katri Kulmuni själv, eftersom hon inte är misstänkt för något brott.

Däremot är en tjänsteman misstänkt för bedrägeri och brott mot tjänsteplikt. Polisen avslöjar inte vem denna tjänsteman är, och vägrar kommentera påståendet att det skulle handla om Kulmunis tidigare specialmedarbetare Kari Jääskeläinen.

Det var Arbets- och näringsministeriet som beslöt genomföra en intern utredning om Kulmunis utbildning eftersom det förekom oklarheter kring betalningen.

Som ett resultat av den utredningen beslöt man granska konsultbolaget Tekir Oy:s och specialmedarbetaren Jääskeläinens agerande närmare.

Tidigare specialmedarbetaren Jääskeläinen: Jag vet ingenting om den här saken

Yle ringde upp Jääskeläinen på onsdag morgon. Han sade sig vara totalt omedveten om hela saken.

Finansministeriet och Arbets- och näringsministeriet delade på kostnaderna för utbildningen - totalt 48 000 euro. Nu misstänker polisen att ministerierna lurades att betala för utbildningen.

Företrädare för bägge ministerierna misstänks vara offer för bedrägeri. Finansministeriet uppges också ha krävt skadestånd för det skedda av den misstänkta.

Förundersökningen inleddes i somras då Kulmunis kommunikationsutbildning kom i offentligheten. I det skedet sade Kulmuni själv att hon inte visste vem som stod för kostnaderna för kursen.

Det är möjligt att Kulmuni hörs i ett senare skede av processen, säger utredningsledaren Markku Silén vid polisen.

Det här är en bearbetning av artikeln Esitutkinta Katri Kulmunin koulutuksista valmistui, Kulmunia ei epäillä – Poliisi: Virkamies sai petoksella ministeriöt maksamaan koulutukset. Översättning och bearbetning Sara Langh.