Hoppa till huvudinnehåll

Tommy Salo dömd för grovt rattfylleri: "Skönt att ha det här avklarat"

Tommy Salo hade sina bästa hockeyår i slutet av 90-talet. Den här bilden från OS i Nagano 1998.
Tommy Salo hade sina bästa hockeyår i slutet av 90-talet. Den här bilden från OS i Nagano 1998. Tommy Salo hade sina bästa hockeyår i slutet av 90-talet. Den här bilden från OS i Nagano 1998. Bild: imago sport / All Over Press Tommy Salo

Den tidigare ishockeymålvakten Tommy Salo har dömts till två månaders fängelse för grovt rattfylleri. I augusti åkte svensken in i ett mitträcke med 3,06 promille i blodet.

Den 11 augusti 2020 körde Tommy Salo sin bil in i mitträcket på E18 nära Köping i Sverige. Polisen påträffade en sovande bilist och blodprovet som togs därefter visade att Salo hade 3,06 promille i blodet.

I oktober kommenterade Salo händelsen i ett inlägg på Facebook.

”Det som hände mig den 11 augusti var droppen för mig. Det blir ingen mer alkohol för min del. Nu vet alla det.”

”Jag kan skylla på allt möjligt, men det tänker jag inte göra. Det finns inga ursäkter för det jag gjorde. Ta hand om er”, skrev Salo enligt SVT.

"Skönt att ha det avklarat"

Nu har domen kommit. Salo har erkänt och döms av tingsrätten till två månaders fängelse.

”Det jag kan säga är att det var skönt att ha det här avklarat efter de här månaderna, i övrigt kommer jag att skicka ut en skrivelse själv om det inträffade”, säger Salo om domen.

Enligt Aftonbladet kommer Salo att överklaga till hovrätten. Hans försvarsadvokat yrkade på en villkorlig dom och samhällstjänst.

– Jag har inte haft en inkomst sedan 2014, jag försökte och hoppades på ett jobb innan det här inträffade. Det är tufft med uppmärksamheten efteråt, det är inte det roligaste jag varit med om och gör det inte bättre, uppger Salo.

OS- och VM-guld

Den nu 49-årige Salo hade en framgångsrik hockeykarriär med tio NHL-säsonger, varav åtta som förstemålvakt. I Tre Kronor vann Salo OS-guld 1994 och VM-guld 1998. Under tre raka VM (1997–99) ingick han i turneringens all star-lag.

Många kopplar ihop Salo med misslyckandet i OS-kvartsfinalen mot Vitryssland 2002 och Salo har berättat att det hela satte djupa spår som resulterade i ångest och depression.

Salo avslutade spelarkarriären sommaren 2007 och har därefter haft uppdrag som tränare och hockeyledare.

Hans båda föräldrar är födda i Finland, men Salo är född och uppvuxen i Surahammar nära Västerås.

Läs också