Hoppa till huvudinnehåll

TS: Räknefel gällande vaccinmängder upptäcktes i Åbo - nu ska vaccindistributionen i Finland kontrolleras

Pfizer och Biontechs coronavaccin.
Nu ska vaccindistributionen i Finland ses över inför de kommande veckorna. Pfizer och Biontechs coronavaccin. Bild: AFP / Lehtikuva Pfizer Inc.,Coronavaccin

Vaccindistributionen till de finländska kommunerna kommer att ses över på grund av ett räknefel vid THL. Det skriver tidningen Turun Sanomat. Felet upptäcktes då Åbo stad kontaktade THL med frågor om varför Åbos vaccinmängder skulle minska drastiskt.

Redan förra veckan upptäckte man vid Åbo stad att mängden vaccin som utlovats de kommande veckorna var betydligt mindre än tidigare. Jutta Peltoniemi, som leder arbetet med smittsamma sjukdomar i Åbo, säger att man reagerade på saken då man fick se planeringen inför de kommande veckorna.

– Vi upptäckte att mängden vaccin vi skulle få hade minskat drastiskt. Vi borde få ungefär samma mängd som tidigare för att det ens ska räcka till för påfyllnadsdosen, säger Peltoniemi till Turun Sanomat.

Enligt THL:s ledande expert Mia Kontio ska vaccindistributionen ses över på grund av räknefelet när man får mer information om vaccinets tillgänglighet från Pfizer.

– På grund av problem med leveranserna kommer det att anlända mindre mängder vaccin den här veckan, och det är en hel del osäkerhet gällande mängden vaccin som finns tillgängligt. Vi har därför inte ännu korrigerat kommunernas vaccinmängder, men vi väntar fortfarande på information från Pfizer.

Enligt Kontio skulle Pfizer komma med ny information om vaccinets tillgänglighet på tisdagen.

Felaktig information leder till onödigt arbete

Någon egentlig skada hade ändå inte hunnit ske, eftersom bristen på vaccin inte skulle ha uppstått i Åbo före efter den första veckan i februari.

Även Åbos stadsdirektör Minna Arve reagerade starkt på att Åbo skulle få så lite vaccin, och hon var besviken på att man nu har gjort onödigt arbete då man har förberett sig inför de kommande veckorna.

– Det har ju inte skett någon egentlig skada, men det här har i praktiken lett till att vi har gjort onödigt arbete då vi har förberett oss på ett mycket lågt antal vacciner, säger Arve till Turun Sanomat.

Arve undrar också varför felet inte har åtgärdats snabbare.

– Om grundprinciperna inte har förändrats, ska det då verkligen ta tre dagar att korrigera saken?