Hoppa till huvudinnehåll

EU-parlamentet fördömer fängslandet av Navalnyj - kräver skärpta sanktioner mot Ryssland

Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj förs ut från en polisstation i Moskva där han förhörts 18.1.2021
Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj förs ut från en polisstation i Moskva där han förhörts 18.1.2021 Oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj förs ut från en polisstation i Moskva där han förhörts 18.1.2021 Bild: AFP / Lehtikuva Ryssland,Aleksej Navalnyj,demonstration

Europaparlamentet röstade på torsdagen för en resolution som fördömer fängslandet av den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Parlamentet vill bland annat att utbyggnaden av gasröret Nord Stream 2 ska stoppas.

Bryssel

Parlamentet tog med rösterna 581-50 ställning för en resolution som fördömer gripandet och fängslandet av Navalnyj.

I resolutionen uppmanar parlamentet EU-länderna att skärpa sin inställning till Ryssland med anledning av arresteringen av Navalnyj och många hans anhängare vid ankomsten till Moskva på söndag kväll.

Enligt parlamentet borde man sanktionera såväl individer som juridiska enheter som medverkat i beslutet att fängsla Navalnyj.

Vidare anser parlamentet att sanktionerna borde omfatta personer i president Putins innersta krets.

Parlamentet anser också att utbyggnaden av gasröret Nord Stream 2 borde stoppas omedelbart. Gasröret gör det möjligt för Ryssland att exportera gas till Tyskland och andra europeiska länder,

Det borde inte heller vara möjligt att flytta över förmögenheter från Ryssland till EU vars ursprung man inte känner till.

Parlamentet kräver att Navalnyj och alla dem som gripits i samband med hans ankomst till Ryssland.

Parlamentet har även tidigare fördömt Rysslands agerande och krävt skärpta sanktioner mot landet. Det är ändå upp till medlemsländerna att ta ställning till skärpta sanktioner.

Källa: Europaparlamentet

Läs också