Hoppa till huvudinnehåll

Gruppfamiljedaghemmet Knattebo i Pojo får fler platser för småbarn - också barn från Karis kan få plats i Pojo

Ljusgula byggnader bakom ett trästaket, klätterställningar på gården, ett gruppfamiljedaghem i Pojo. Höst, grönt gräs men inga löv på träden som syns.
Knattebo eller Muksula på finska har platser för ett- till fyraåringar. Gruppfamiljedaghemmet ligger mitt i kyrkbyn i Pojo, bakom biblioteket och affärerna. Ljusgula byggnader bakom ett trästaket, klätterställningar på gården, ett gruppfamiljedaghem i Pojo. Höst, grönt gräs men inga löv på träden som syns. Bild: Yle / Pia Santonen småbarnsfostran,Pojo, Raseborg,daghem,pojo kyrkby

Knattebo i Pojo får fyra nya platser inom småbarnspedagogik. Det innebär att antalet barn i gruppfamiljedaghemmet ökar från tolv till 16.

Utvidgningen blir möjlig eftersom Knattebo kan ta i bruk en liten gymnastiksal som tidigare har använts av fysioterapin vid Pojo vårdcentral.

Gruppfamiljedaghemmet i Pojo kyrkby är tvåspråkigt och har i dagens läge en grupp med tolv barn i åldern under fyra år, två gruppfamiljedagvårdare och en närvårdare.

Då verksamheten utvidgar innebär det att Knattebo kan ha två grupper som vardera har åtta barn.

Barn från Karis kan få plats i Pojo

Antalet familjedagvårdare har minskat på grund av pensioneringar. Behovet av småbarnspedagogik på svenska för barn under tre år är stort i Pojo och Karis.

Det kan också bli aktuellt att placera barn från Karis i Knattebo i Pojo.

Barn leker med tågbana
Karisfamiljer kan i framtiden erbjudas plats på Knattebo i Pojo eftersom behovet av svenskspråkig småbarnspedagogik för de yngsta barnen också i Karis är stort. Barn leker med tågbana Bild: Nathalie Lindvall barn (familjemedlemmar),Dagisbarn,lekar,dagmamma

Då antalet barn ökar i Knattebo anställs också en gruppfamiljedagvårdare till. Det här är möjligt i och med att det finns en obesatt tjänst som familjedagvårdare - den kan ombildas till gruppfamiljedagvårdare.

Hyran för den lilla gymnastiksalen är drygt 400 euro per månad.

Källa: Bildningsnämnden i Raseborg 19.1.2020

Läs också