Hoppa till huvudinnehåll

På tv idag: Distanslopp i Anterselva – vem visar VM-form?

Världscupen i skidskytte gör en sista anhalt i italienska Anterselva innan VM. I dagens distanslopp skulle det gälla att uppvisa VM-form. De finska resultaten har varit rätt så blygsamma den här säsongen. Lyckas man vända på trenden innan VM?

Kl. 15.10 Damer distans 15 km

Av de finska damerna är det bara Mari Eder och Suvi Minkkinen som lyckats knipa världscuppoäng den här säsongen. Eder har inte nått upp till den nivå som det förväntats av henne som den som skulle försöka lappa hålet som Kaisa Mäkäräinen lämnade. Eder har lyckats ta sig in bland de trettio främsta i bara två av säsongens tretton tävlingar.

Suvi Minkkinen har tagit ett steg framåt i utvecklingen den här säsongen och finns bland de tio damer som gjort de största framstegen från fjolårssäsongen. Men då utgångsläget varit rätt så svagt så har utvecklingen inte resulterat i mer än en tävling där det blivit världscuppoäng. Men riktningen har varit den rätta.

Under den sista tävlingsveckan innan VM har både Eder och Minkkinen möjlighet att visa att de kan vara med och kämpa om placeringar bland de tjugo främsta. För de två övriga finländarna har det visat sig att vägen till världscuppoäng fortfarande är lång. Venla Lehtonen och Erika Jänkä skulle behöva ett rejält lyft för att nå en plats bland de fyrtio främsta.

På damsidan har den här säsongen visat att vi kan ha ett intressant VM att se fram emot med rekordmånga medaljkandidater i varje lopp. Halvvägs in i säsongen har vi redan haft sex olika segrare och fjorton damer på prispallen.

Utan pallplaceringar är ännu bland annat Ryssland, Polen och Ukraina, de som brukar vara mästare på att toppa formen till stortävlingar. Visar de redan nu i dagens distanslopp i Anterselva att de i år igen är på väg mot VM-form?

Läs också