Hoppa till huvudinnehåll

Åbo stad missnöjd med hur Kuntec skötte vägarna efter snöstormen - på vissa håll tog det flera dagar innan gatorna var plogade

Tre bilar är helt insnöade längs en gata som plogats. Det har snöat 30 centimeter under natten.
Det snöade tiotals centimeter i Åbo under snöstormen Toini. Tre bilar är helt insnöade längs en gata som plogats. Det har snöat 30 centimeter under natten. Bild: Linus Hoffman/Yle Åbo,snöstormar,plogning,VIII stadsdel,trafik,parkering,snö,snöfall,snöröjning,Toini,port arthur

Åbo stad är missnöjd med hur Kuntec underhöll gatorna i Åbo efter snöstormen. Därför har staden skickat en anmärkning till bolaget, skriver Yle Turku. Kuntec ägs av Åbo stad.

Kuntec ansvarar för underhållet av gator i västra och östra Åbo. Enligt Åbo stads underhållschef Mari Helin dröjde det för länge för bolaget att ploga mindre gator efter snöstormen. I vissa fall dröjde det flera dagar innan plogbilarna var framme.

- Vägunderhållet för gator som är i klass tre tog en för lång tid. Det kom ett nytt yrväder i onsdags och Åbo stad kommer att hålla ett öga på underhållet. De körde med hård takt på gatorna under natten, så läget har förbättrats, säger Helin till Yle Turku.

Anmärkningen är en skriftlig påminnelse.

- Det här är den första fasen av sanktioner, säger Helin.

Vägunderhållet i Åbo centrum har också fått kritik efter snöstormen. Åbo centrum sköts i sin tur av Desentti.

- Det är alltid en utmaning då en ny entreprenör inleder sitt arbete. Jag skulle ge skolvitsordet 7 eller 7,5, säger Helin.

Även höghusens fastighetsbolag har ett ansvar för att sköta den delen av gatan som tillhör deras område. Under nästa vecka kommer Åbo stad att börja uppmana bilister att flytta på sina bilar, så att all snö kan forslas bort från gatorna.

Artikeln baserar sig på Turku antoi kunnossapitoyhtiö Kuntecille muistutuksen – katujen auraus kesti liian pitkään osassa kaupunkia skriven av Johanna Lehtola. Översättning av Nora Engström.

Läs också