Hoppa till huvudinnehåll

Alexander Ståhlberg är ute i det okända när han gör debut i världscupen – bantningsmissen i somras gör honom osäker och spåren i Lahtis ger respekt: "Är brantare än på tv"

Alexander Ståhlberg i Lahtis 2021.
Alexander Ståhlberg säger att han ska försöka smyga med i klungan så länge som möjligt i lördagens skiathlon. Alexander Ståhlberg i Lahtis 2021. Bild: Lehtikuva Alexander Stahlberg

Världscupdebut på en helt obekant distans i en våldsamt tuff terräng. Dessutom är Alexander Ståhlberg nervös och osäker på formen efter sitt misstag i somras. "Jag har fått höra att det kan bli en mjölksyrechock", säger Ståhlberg till Yle Sporten.

Läs det där och ni förstår en sak: Alexander Ståhlbergs debutdag i skidvärldscupen kan gå precis hur som helst.

Bara en sak är väldigt säker. Det pirrar i magen hos den 18-årige Vöråkillen.

– Det är extra nervöst nu. Men samtidigt blir det roligt att få göra första starten i världscupen. Jag ser väldigt mycket fram emot morgondagen, säger Ståhlberg till Yle Sporten.

Det är dan före dan – och när intervjuerna är gjorda ska åkarna ut i spåret. Lahtis-terrängen är bekant för skidvänner från otaliga världscuptävlingar och VM. Under fredagens träningspass tog Ståhlberg sina första stavtag i de klassiska spåren.

– Jag har hört talas om att det är tufft här och nu ser jag också att det är brantare backar i verkligheten än på tv. Men jag gillar uppförsbackar.

Aldrig kört skiathlon

Ståhlberg är en av tolv finländska herråkare som ger sig av när startskottet smäller i lördagens skiathlon.

Mycket är speciellt för Ståhlberg den här veckan. Det mest konkreta är troligen att han aldrig har kört skiathlon.

– Det blir nästan tuffast möjliga start för mig i världscupen.

Ståhlberg genomförde ett förberedande träningspass på hemmaplan i tisdags. Det är enda gången som han har testat skiathlon.

Dessutom har han fått några tips från Matias Strandvall. Den tidigare landslagsåkaren fungerar som en mentor för Ståhlberg.

– Han berättade att det kan bli en mjölksyrechock när man byter till fristil. Det gäller att vara beredd på det och inte rusa iväg. Jag kände av det lite i tisdags, men då sparade jag mig lite. Man använder benen mer i fristil och det ger mer syra.

Misstag i somras

Ståhlberg är ett stort framtidslöfte i finländsk längdåkning, men under den gångna träningssäsongen fick han en läxa för framtiden.

Han försökte gå ner i vikt i somras – ett försök som straffade sig.

– Ju lättare man är, desto hårdare åker man. Det trodde jag, men det blev tvärtom. Då jag höll på med det där var jag inne i en ganska tuff träningsperiod och då tog försöket ännu hårdare på kroppen.

– Man lär sig av sina misstag.

Och:

– Jag återhämtar mig hela tiden, men kroppen har inte känts så bra efter att jag försökte gå ner i vikt.

Ståhlbergs stora mål den här vintern är junior-VM i Vuokatti om några veckor.

– Världscupen blir en bra träning inför JVM. Jag tror att den här tävlingen kan lyfta formen.

"Ringde förra helgen"

Även Remi Lindholm gör sin världscupdebut i Lahtis. Lindholm ingår i den nationella gruppen i tävlingarna på hemmaplan.

Lindholm har inte tävlat speciellt mycket i vinter.

– Förbundskaptenen Teemu Pasanen ringde förra helgen och sade att jag är vald. Det är kul att få vara här. Jag har jobbat i tjugo år för att komma hit. Det här blir den största tävlingen hittills i seniorklassen för mig, säger 23-åringen till Yle Sporten.

För några veckor sedan testade Lindholm formen med att slå nordisk kombination-åkaren Ilkka Herola i en masstart över tolv kilometer. Han slog Herola med ungefär en minut.

Även Lindholm är orutinerad på skiathlon, men han konstaterar att han kan lära sig mycket av att få tävla mot världens bästa åkare.

– Formen är bra och jag ska gå för fullt från start till mål i morgon. Jag gillar fristilsdelen mer, men jag har jobbat mycket på min klassiska åkning.

Lördagens längdåkning i Lahtis startar klockan 11.30 med damernas skiathlon. Klockan 14.00 är det dags för herrarnas tävling.

Läs också