Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten – 22.1

En sjukskötare genomför ett coronatest.
En sjukskötare genomför ett coronatest. Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle 2020,Messukeskus Helsinki,Helsingfors,Covid-19-provtagning,Coronatestning,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,provtagning,coronavirus disease,Drive-in,Mehiläinen Oy,andningsskydd,Visir,skyddskläder

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Smittad person i Vasa medborgarinstitut Alma

Fredag 15 januari har en person som senare konstaterats ha covid-19 rört sig inom ramen för den grundlägande utbildningen för vuxna i Vasa medborgarinstitut Almas faciliteter på Rådhusgatan 31. Personen testade positivt i onsdags, 20.1.

Samtliga som varit i närkontakt med personen, hens grupp och gruppens lärare och assistenter har försatts i karantän till och med den 24 januari. Totalt är 32 personer i karantän, åtta av dem hör till personalen.

Samtliga grupper och personal inom den grundläggande utbildningen på Alma som kan ha exponerats har övergått till distansundervisning. Den pågår till och med den 29 januari. Inga övriga grupper påverkas.

Wasa Teater coronaanpassar sin repertoar

Österbottens regionteater Wasa teater har uppdaterat spelplanen för våren. Med anledning av coronapandemin och de restriktioner som pandemin medfört har man hållit speluppehåll i olika etapper under spelåret.

Enligt de uppdaterade planerna blir det Ernst Underbar, Hundliv, Bladis pojkan och Det osynliga barnet. Om restriktionerna lättar är det tänkt att börja spela från och med den 27 februari.

Wasa Teater meddelar att man fortsätter anpassa sig enligt rådande restriktioner.

Ett nytt fall i Mellersta Österbotten

Vårdsamkommunen Soite i Mellersta Österbotten meddelar att ett nytt fall av coronaviruset har konstaterats under det senaste dygnet. Smittspårning pågår som bäst.

Sedan pandemins utbrott har 166 fall av coronaviruset konstaterats inom Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Soite uppmanar alla som besökt Lidls butik på Strangvägen i Karleby den 16 januari klockan 16-18 att vara uppmärksamma på sitt mående och uppsöka vård om man får symptom på luftvägsinfektioner. Tidigare meddelade Soite felaktigt att det var den 17 januari men det är alltså 16 januari som gäller.

Vasa körfestival ställs in - igen

Det blir ingen körfestival i Vasa i vår, heller. Precis som för ett år sedan ställs Vasa körfestival in på grund av den rådande pandemin. Enligt planerna skulle körfestivalen ha ordnats i maj.

Vanligen besöks den flera dagar långa festivalen av omkring 10 000 personer, artisterna och körsångarna har i allmänhet varit omkring 2 000 till antalet.

— Vi gjorde en förfrågan bland de körer som hade för avsikt att delta i festivalen och största delen av dem hade inte kunnat delta. Flera körer inleder sin verksamhet på nytt först i höst, säger Vasa stads kulturproducent Ilkka Nyqvist i ett pressmeddelande.

Något annat typ av evenemang kommer i stället att ordnas, men hur och vad det blir är inte klart än.

Två nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa sjukvårdsdistrikt rapporterar att två nya fall av coronaviruset har konstaterats inom sjukvårdsdistriktet under det senaste dygnet.

Incidenstalet, det vill säga antalet smittade personer per 100 000 invånare, är nu 66.

Sedan pandemins utbrott har man konstaterat 1 483 fall inom Vasa sjukvårdsdistrikt.

Under gårdagen togs 277 prover i Vasa sjukvårdsdistrikt, sedan pandemins utbrott har man tagit 38 352 prover.

Tre nya fall i Södra Österbotten

Under det senaste dygnet har tre nya fall av coronaviruset konstaterats inom Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt. De tre nya fallen hör till redan tidigare kända smittokedjor och samtliga tre personer har suttit i karantän.

Allt som allt har 490 fall konstaterats i Södra Österbotten sedan pandemins utbrott. Igår togs 415 prover för covid-19 i Södra Österbotten, sedan pandemins utbrott har man tagit 66 894 prover.

Inga patienter vårdas på sjukhus eller på hälsocentralers bäddavdelningar för covid-19 för tillfället.

Inga virusmutationer har upptäckts inom Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Läs också