Hoppa till huvudinnehåll

Karisbon Iwan Harries vill hyra Gnägget i Ekenäs - finslipar nu planerna

Bordeauxvin hälls i glas under en vinmässa i Bordeaux i Frankrike.
En företagare från Karis vill etablera sig i Ekenäs. Bordeauxvin hälls i glas under en vinmässa i Bordeaux i Frankrike. Bild: EPA/CAROLINE BLUMBERG viner,Frankrike,rödvin

Karisbon Iwan Harries och hans företag vill hyra Gnägget i Stallörsparken i Ekenäs. Tanken är att utveckla verksamhet för alla västnylänningar i byggnaden.

Tekniska nämnden i Raseborg möts på tisdag (26.1) och förslaget är att Gnägget hyrs ut till The Tasting Room. Hyresavtalet föreslås vara fem år, med en option på tre år.

Iwan Harries från Karis är en av delägarna i The Tasting Room. Han berättar att företaget inte planerar att öppna en likadan vinbar som företaget driver i Åbo.

- Det går inte att överföra ett koncept från Åbo till Ekenäs då det är frågan om så olika städer.

Avslöjar ännu inga planer

Iwan Harries vill ännu inte avslöja sina planer för Gnägget.

- Vi håller på att finslipa konceptet, mera än så vill jag inte berätta just nu.

Ekenäs naturum.
Här vill företagaren Iwan Harries etablera sig, i gamla Gnägget i Ekenäs. Bilden är från maj 2020. Ekenäs naturum. Bild: Marica Hildén / Yle Ekenäs,Västnyland,Raseborg,ekenäs naturum

Han vill i alla fall uppmärksamma Gnäggets historia som det första diskoteket i Finland och Ekenäs naturum som var den tidigare hyresgästen. Då var det ett centrum för information om Ekenäs skärgårds nationalpark och Östersjön.

- Jag vill veta vad staden och de lokala invånarna vill ha. Det ska i alla fall vara något för västnylänningar i alla åldrar.

Sökt lokal i Västnyland

Iwan Harries säger att han en tid har sökt efter en lokal i Västnyland för sin verksamhet.

- Nu dök det här upp och jag tänkte att jag kan åtminstone ta en titt på Gnägget.

Tre ansökningar riktades till staden om Gnägget

Hyran är 1 777 euro per månad och hyresgästen står för elkostnaderna.

Staden fick tre ansökningar om att hyra Gnägget. En intern arbetsgrupp från tekniska centralen och stadsutvecklingen gjorde en utvärdering av sökandena och kom enhälligt fram till att The Tasting Room är bäst som hyresgäst.

Arbetsgruppen anser att företaget har visat ett stort intresse för att utveckla verksamheten i byggnaden. Företaget vill beakta både barnfamiljer och vuxna, dessutom riktar man sig till den lokala befolkningen och turister.

Gruppen anser att företaget för med sig ett nytt sätt att tänka och att det här är ett koncept som inte finns i Raseborg. Företaget har också meddelat att de vill göra investeringar i byggnaden.

Föreslås inte säljas

Ett bolag, Stallören i Ekenäs, har gett ett köpeanbud på byggnaden. Men ett av förslagen som nämnden ska ta ställning till går ut på att en försäljning av byggnaden inte är aktuell.

Artikeln uppdaterades den 22 januari klockan 15.08 med kommentarer av delägaren Iwan Harries. Rubriken ändrades också. Den första rubriken var: Vinbar i Åbo vill hyra Gnägget i Ekenäs i fem år.