Hoppa till huvudinnehåll

Kokkotyöstiftelsen kan avvecklas redan i februari: "Jag ser ingen annan utväg än likvidation"

Kokoon shop & café
Kokkotyöstiftelsen som är verksam i 12 kommuner är nu hotad. Verksamheten kan läggas ner redan i februari. Kokoon shop & café Bild: Nathalie Lindvall Karleby,kokoon

Kokkotyöstiftelsen som sysselsätter långtidsarbetslösa kan slå igen dörrarna redan i februari. Styrelsen föreslår för förvaltningsrådet att stiftelsen ska likvideras. Drygt 54 anställda och 364 långtidsarbetslösa riskerar blir utan arbetsplats.

Kokkotyö som driver arbetsrehabilitering och sysselsättning för långtidsarbetslösa i 12 kommuner, bland dem Jakobstad och Karleby, hotas av nedläggning.

Kokkotyös förvaltningsråd sammankallas nu för att diskutera om stiftelsen bör sättas i likvidation. Det skulle innebära att verksamheten läggs ner, kanske så tidigt som nästa månad.

Sonja Jungar -Irjala som är tillförordnad vd för stiftelsen säger att hon inte ser någon annan utväg än att föreslå likvidation.

Sonja Jungar-Irjala på Retro i Jakobstad.
Sonja Jungar-Irjala säger att stiftelsens skulder ackumulerat så att man inte längre kan göra upp hållbara betalningsplaner. Sonja Jungar-Irjala på Retro i Jakobstad. Bild: Yle/Mikaela Löv rehabiliterande socialt arbete,Jakobstad

Likvidation innebär att man väger verksamhetens tillgångar och skulder för att se om det finns förutsättningar att fortsätta verksamheten.

Svårigheterna har tornat upp sig

Stiftelsen har en längre tid dragits med stora ekonomiska utmaningar. Det här resulterade förra året i samarbetsförhandlingar och åtstramningar i verksamheten.

Om stiftelsen läggs ner mister över 50 personer i personalen sitt jobb och 364 långtidsarbetslösa blir sysslolösa. I den senaste arbetsrehabiliteringen deltog nästan 700 personer.

Sonja Jungar-Irjala säger att stiftelsens skulder ackumulerat så att man inte längre kan göra upp hållbara betalningsplaner. Och det finns inga instanser att söka stöd ifrån.

- Vi är inte berättigade till coronastöd från staten. Det enda stödet vi har fått är Regionalförvalningsverkets bidrag för ungdomsverkstäder, säger Jungar-Irjala.

Skatteverket kräver stiftelsen på mervärdesskatt

Utöver de löpande utgifterna är mervärdesskatt på flera hundra tusen euro obetald. Skatteverket kräver nu skatt på servicebetalningar som stiftelsen inte vetat om att den är skyldig att betala.

- Så här i efterhand kan man säga att vi borde bett om coronastöd från kommunerna. De har fått stöd från staten. Vi producerar ju tjänster som kommunerna behöver, säger Jungar-Irjala.

Karleby stad har i flera repriser stött stiftelsen ekonomiskt. I december beslöt staden att inte direkt understöda Kokkosäätiö med likvida medel, men istället köpte Karleby stad aktier i stiftelsens tvätteri för 175 000 euro.

Österbottens tidning var först med nyheten.

Text: Heini Holopainen/Yle Kokkola Översättning och bearbetning: Mikaela Löv