Hoppa till huvudinnehåll

Läkartidningen: Barnen var mindre ofta förkylda under coronahösten

Barn på hälsovårdsmottagning.
Jourmottagningarna hade färre barnpatienter med luftvägsinfektion, eller förkylning, under coronahösten 2020. Barn på hälsovårdsmottagning. Bild: Lehtikuva barn (åldersgrupper),hälsokontroller,Esbo

Förra hösten drabbades barnen i betydligt lägre grad än året innan av luftvägsinfektioner med följdsjukdomar såsom lunginflammation och öroninflammation.

Det skriver Läkartidningen (på finska).

Under coronahösten var fallen klart färre jämfört med ett år tidigare.

Normalt är december månad högsäsong för luftvägsinfektioner.

- Kollegerna på sjukhusens jourmottagningar har rapporterat detsamma, säger Nina Kaseva, specialist på barnsjukdomar vid läkarcentralen Pikkujätti som är specialiserad på barn och ungdomar.

En orsak kan vara att folk följer myndigheternas rekommendationer och träffar varandra mera sällan, använder munskydd och tvättar händerna.

Friska till dagis och skola

Man har också dragit ner på barnens hobbyer och de är friska när de går till dagis och skola.

- Tidigare gick många till skolan om de hade snuva och hosta men inte feber. Lite tillspetsat kan man säga att en stor del av småbarnen är ständigt förkylda under hela hösten, säger Kaseva.

Behovet att gå till läkare och få läkarintyg kan vara mindre än förut när föräldrarna jobbar hemma på distans - då behövs inget sjukintyg omedelbart.

I augusti rekommenderade myndigheterna att man bör coronatesta sig för minsta lilla symtom.

Sedan följde nya rekommendationer som sa att barn i skolåldern ska testas om symtomen passar in på corona. Det är okej att hålla barnens symtom under uppsikt ett tag innan det är nödvändigt med ett coronatest.

Av alla de tusentals barn som har coronatestats på Pikkujätti sedan våren 2020 har bara 14 varit coronasmittade.

- De har alla varit i gott skick, säger Kaseva.

Läs också