Hoppa till huvudinnehåll

Långa fängelsestraff för brittiska smugglare som lät 39 människor kvävas ihjäl

En sörjande medelålders man tittar på ett foto av en ung man. Framför fotot brinner ett ljus. På väggen hänger en bild av Jesus.
Nguyễn Đình Gia i hemmet i provinsen Hà Tĩnh sörjer sin 20-åriga son som dog i containern i Storbritannien. En sörjande medelålders man tittar på ett foto av en ung man. Framför fotot brinner ett ljus. På väggen hänger en bild av Jesus. Bild: EPA-EFE/All Over Press Vietnam,människosmuggling,människohandel,Ha Tinh,Nguyen Dinh Gia

Fyra män bosatta i Storbritannien har dömts till mellan tretton och tjugosju års fängelse för att ha låtit 39 vietnamesiska migranter kvävas till döds i en lastbil i Storbritannien hösten 2019.

De fyra männen fick sin dom i domstolen Old Bailey i London på fredagen. Åklagaren hade krävt livstidsstraff för alla.

De dömdes för dråp efter att ha organiserat människosmuggling och låtit de smugglade migranterna dö i en långtradarcontainer.

Ligan hade sysslat med människosmuggling också tidigare.

– Det var utan tvekan en sofistikerad, ekonomiskt lönsam och långvarig operation att smuggla främst vietnamesiska människor över Engelska kanalen, sa domaren.

Enligt polisundersökningarna hade långtradaren kört containern till hamnstaden Zeebrugge i Belgien. Containern fraktades därifrån vidare till hamnstaden Purfleet vid Themsens strand i grevskapet Essex strax utanför Storlondon.

Karta över Storbritannien och Belgien med Purfleet och Zeebrugge markerade.
Sjöresan från Zeebrugge till Purfleet med fraktfärja tar cirka 10 timmar. Karta över Storbritannien och Belgien med Purfleet och Zeebrugge markerade. Bild: Yle/Google kartor,Zeebrygge,Purfleet

På ett industriområde i närheten öppnade chauffören containern och upptäckte att alla var döda. De hade varit inlåsta i tolv timmar och dött av syrebrist och en temperatur på närmare 40 grader.

Vietnameserna hade betalat 10 000 – 15 000 euro per person för att få komma till Storbritannien. Smugglarna hade lockat dem med vad de kallade "VIP-service".

Likkistor staplade bredvid ett turkosfärgat flygplan med beteckningen "Vietnam Airlines"
Kvarlevorna av de kvävda migranterna flögs till Hanoi efter identifiering och obduktion. Likkistor staplade bredvid ett turkosfärgat flygplan med beteckningen "Vietnam Airlines" Bild: EPA-EFE/All Over Press Vietnam,människosmuggling,människohandel,Hanoi,Noi Bai Internationell flygplats,Nguyen Dinh Gia

En 41-årig kvinna sålde sitt hus hemma i Vietnam för att betala smugglarna. Hon lämnade sin son i gudmoderns försorg innan hon reste i hopp om att kunna skapa ett bättre liv för sin familj.

– Jag fick veta om händelsen via medierna. Jag känner mig förtvivlad då jag inte har mamma nära mig längre, sade sonen.

Det gifta paret Trần Hải Lộc och Nguyễn Thị Vân dog omfamnande varandra. De blev bägge 35 år.

Hemma i Vietnam sörjs de av två barn i åldern fyra och sex år samt en familj som kämpar med att betala tillbaka ett lån de tog för att få komma med på den ödesdigra resan.

– Varje dag då barnen kommer hem från skolan tittar de på altaret med bilder av sina föräldrar, säger barnens morfar Trần Đình Thành.

Till höger en polis. I bakgrunden ett blåvitt tält och bakom det en röd lastbil.
Polisavspärrningar runt långtradaren där de döda migranterna upptäcktes i Essex i oktober 2019. Till höger en polis. I bakgrunden ett blåvitt tält och bakom det en röd lastbil. Bild: All Over Press Storbritannien,människosmuggling

Inne i containern gick det inte att nå ut med mobiltelefonerna. Flera av de omkomna läste in meddelanden till sina anhöriga då de insåg att de höll på att dö.

– Jag kan inte andas. Jag vill tillbaka till min familj. Lev väl, hördes på ett av meddelandena medan panikartade ljud från andra nödställda hördes i bakgrunden.

Meddelandena spelades upp under rättegången.

Tio av de 39 döda var tonåringar – de yngsta var två pojkar på 15 år.

De flesta av offren var från provinserna Hà Tĩnh och Nghệ An i norra Vietnam, där brist på utkomst och miljöförstörelse driver människor att ta stora risker för att få ett bättre liv.

Inkomstskillnaden gentemot Europa är stor. Vietnam har en köpkraftsjusterad bruttonationalprodukt på drygt 10 000 dollar per capita. Motsvarande tal för Finland är cirka 50 000 dollar.

Karta över Vietnam.
Regionen migranterna hade lämnat hör till Vietnams fattigaste. Karta över Vietnam. Bild: Yle/Google Ha Tinh,Vietnam,kartor,Nghe An

Rättelse 22.1.2021 18.19: Containern kördes till Zeebrugge för att sedan fraktas till England. Det var alltså inte en och samma lastbil som transporterade containern i båda länder.