Hoppa till huvudinnehåll

Stabil försvarsinsats ledde HIFK till övertygande seger i Åbo: ”Andra matchen i rad där vi släpper in under 25 mål”

Niclas Ahlgren.
Niclas Ahlgren var HIFK:s tangerat främsta målskytt i matchen. Niclas Ahlgren. Bild: Handbollförbundet/Kalle Parkkinen handboll,HIFK Handboll,niclas ahlgren

Helsingfors IFK har inte släppt taget om en plats i den övre slutserien i FM-ligan i handboll. Efter fredagskvällens seger över ÅIFK är avståndet upp till Sjundeå IF två poäng.

En bortaresa till Åbo är ungefär den längsta möjliga för Helsingforslagen i FM-ligan i handboll – men trots den två timmar långa färden längs riksettan var det gästerna som var vassare från start i Samppalinna.

HIFK rev upp en 5–1-ledning på drygt fyra och en halv minut. Det visade sig vara ett underläge som ÅIFK inte klarade av att hämta upp.

I pausen stod det redan 18–11 till HIFK och slutsiffrorna skrevs 33–21.

– En viktig seger, vi kämpade bra och gjorde det vi kan, summerar målvakten Bogdan Klepa på ligans hemsida. Klepa noterades för tio räddningar, medan kollegan Niklas Zilliacus parerade åtta bollar.

Kontringarna fällde Kanariefåglarna

I och med segern ligger HIFK nu på nio poäng efter tolv spelade matcher. Det räcker till en femteplats i tabellen. Fyran SIF – som nu ser ut att gå mot en plats i den övre slutserien – har elva poäng på lika många matcher. En match återstår av grundserien för båda lagen.

Tränaren Jaakko Horelli lyfter själv fram försvarsinsatsen.

– Det är den andra matchen i rad där vi släpper in färre än 25 mål. Vi ska vara nöjda med vårt målvakts- och försvarsspel. En bra seger, speciellt då det aldrig är lätt att ta sådana, säger han.

För ÅIFK:s del var det kontringarna som var akilleshälen på fredagskvällen – åtminstone om man frågar tränaren Robin Karlsson.

– För många tekniska fel ledde till många insläppta mål. Efter det kom vi aldrig igen. Den andra halvleken var bättre, säger Karlsson.

ÅIFK ligger fortsättningsvis på sjunde och näst sista plats i tabellen med endast HC Tallinn bakom sig. Kanariefåglarnas enda segrar kom mot just den estniska klubben, som har spelat klart i grundserien på grund av coronavirusrestriktionerna.

ÅIFK har spelat klart för grundserien och kommer att spela i den nedre slutserien.

Resultat:

ÅIFK–HIFK 21–33 (10–18)
Målskyttar ÅIFK: Peik Sjöblom 3, Andreas Nyström 3, Jonne Karttunen 3, Elis Alander 3, Isak Lehvonen 2, Eero Laine 2, Valter Georgs 2, Elias Nyman 1, Thomas Hollfast 1, Oscar Berglund 1
HIFK: Vladimir Knopinskii 7, Niclas Ahlgren 7, Kristo Voika 6, Oscar Udd 3, Erkka Näntö 2, Viktor Grönmark 2, Samuel Alexandersson 2, Gheorghe Safronii 1, Jasse Kettunen 1, Jonathan Juslin 1, Kristian Jansson 1

Läs också