Hoppa till huvudinnehåll

Biden vill att stimulanspaketet godkänns snabbt: "Familjer svälter" - Trump inför riksrätt i februari

Joe Biden sitter vid skrivbordet i Ovala rummet och undertecknar dekret.
Biden vill snabbt stöda amerikaner som drabbats av coronakrisen. Joe Biden sitter vid skrivbordet i Ovala rummet och undertecknar dekret. Bild: Doug Mills / Pool via CNP / SplashNews.com / STELLA Pictures / AOP Joe Biden,USA:s president,Demokratiska partiet i USA

USA:s nya president Joe Biden uppmanar kongressen att i snabb ordning godkänna det massiva stimulanspaket på 1,9 biljoner dollar som han planerar driva igenom.

Helhetssumman inbegriper finansiering värt 400 miljarder dollar för åtgärder mot coronaviruset.

– Familjer svälter. Människor riskerar att vräkas från sina hem. Arbetsplatser försvinner allt snabbare igen. Vi måste agera nu, sa Biden vid en presskonferens i Vita huset.

Coronaåtgärderna inbegriper bland annat upprättandet av vaccinationskliniker runt om i landet och mobila vaccinationsenheter för personer som har svårt att ta sig till klinikerna.

Målsättningen är att coronavaccinet ska bli gratis för alla invånare, även personer som saknar medborgarskap eller immigrantstatus.

Biden uppgav att uppskattningsvis långt över 600 000 personer kommer att dö av covid-19 i USA innan det blir ett slut på pandemin.

Det är den högsta siffran som Bidens administration någonsin nämnt i sammanhanget. För närvarande är dödssiffran 422 000 – den högsta i världen för ett enskilt land.

Trump inför riksrätt i februari

Godkännandet av Bidens coronastödspaket kan försvåras av demokraternas knappa majoritet i representanthuset och ytterst knappa majoritet i senaten.

Demokraternas hårfina övertag i senaten hänger på vicepresidenten Kamala Harris som har utslagsrösten vid jämna omröstningar.

Också riksrättsprocessen mot tidigare presidenten Donald Trump kan påverka tidtabellen för behandlingen och godkännandet.

Riksrättsförhören inleds andra veckan i februari i senaten och senaten ska hinna bekanta sig med anklagelseakten före det.

Riksrättsåtalet ges över till senaten redan på måndag, meddelar senatens majoritetsledare Chuck Schumer.

Representanthuset åtalar Trump för att öppet ha uppviglat sina anhängare till att storma Capitolium på trettondagen.

Källor: AP, Reuters

Läs också