Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten – 23-24.1.2020

coronavirus
coronavirus Bild: Lehtikuva coronavirus

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Söndag 24.1: Coronasmitta på hälsovårdscentralen i Oravais

En i personalen vid Oravais hälsovårdscentral har testat positivt för covid-19. Smittspårningen har slutförts och alla som kan ha blivit exponerade har kontaktats och satts i karantän.

Som det ser ut nu har inga besökare vid hälsocentralen exponerats.

På grund av att många i personalen är satta i karantän minskas verksamheten vid Vörå hälsostation under nästa vecka 25-29.1.2021.

Läkar- och skötarmottagningen finns på Oravais hälsovårdscentral medan barn- och skolrådgivning sköts enligt plan i Vörå.

Telefonrådgivningen och företagshälsovården fungerar normalt.

Söndag 24.1: Fyra nya fall som hör ihop med smittkedja i Vöråskola

Fallet vid hälsovårdscentralen hör ihop med smittkedjan som började på Tegengrenskolan i Vörå. Där har antalet positiva ökat under helgen.

– Det är många som har varit i karantän och bland dem har fyra personer testat positivt under helgen. Det var två fall från första början och nu har vi sammanlagt tio positiva från samma kedja.

– Det är nog oroväckande, men ändå under kontroll. Tack vare att undervisningen har skötts på distans har vi undvikit ytterligare smitta i skolmiljön. Men familjerna är exponerade och där kan det ännu komma nya fall, säger Svartsjö.

Söndag 24.1: Nio nya fall inom Vasa sjukvårdsdistrikt

Under lördagen konstaterades nio nya fall av covid-19 inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Sammanlagt 1 503 personer har testat positivt.

På lördagen togs 148 prover, totalt har 38 940 prover tagits sedan pandemins början.

Epidemins fas varierar inom sjukvårdsdistriktet, vissa kommuner är i spridningsfasen medan andra är i accelerationsfasen.

Distriktets incidenstal för de senaste två veckorna är 63 per 100 000 invånare.

Söndag 24.1: Inga nya fall i Mellersta Österbotten

Från vårdsamkommunen Soite meddelas att inga nya fall av covid-19 har konstaterats inom området under senaste dygnet. Ingen behöver heller sjukhusvård på grund av covid-19.

Incidensen under de senaste 14 dagarna är 11,5 per 100 000 invånare. Det betyder att epidemins fas ligger på basnivån i Mellersta Österbotten.

Totalt har 167 personer diagnostiserats med covid-19 sedan pandemins början. Smittkedjorna har spårats till 80 procent.

Söndag 24.1: Inga nya fall i Södra Österbotten

I Södra Österbotten ligger totala antalet fall av covid-19 fortfarande på 493 stycken. Inga nya fall konstaterades under lördagen. 128 personer testades. Ingen behöver sjukhusvård för tillfället.

Incidenstalet sjönk en aning och ligger nu på 26,4 per 100 000 invånare på senaste 14 dagarna.

Lördag 23.1: Elva nya fall inom Vasa sjukvårdsdistrikt

Under senaste dygnet har elva nya fall av coronasmitta konstaterats inom Vasa sjukvårdsdistrikts område. Incidenstalet, det vill säga antalet smittade personer per 100 000 invånare, är nu 64.

Totalt har 1 494 personer testat positivt för covid-19.

Epidemins fas varierar mellan kommunerna i distriktet. En del befinner sig i spridningsfasen, andra i accelerationsfasen.

Lördag 23.1: Ett nytt fall i Mellersta Österbotten

En person konstaterades vara smittad med coronavirus i Mellersta Österbottens sjukvårdsområde. Ingen uppges behöva sjukhusvård på grund av covid-19 för tillfället. Incidensen ligger nu på 11,5 per 100 000 invånare under de senaste 14 dygnen.

Totalt har 167 personer smittats av coronaviruset sedan pandemin började. Smittkedjorna har kunnat spåras till 80 procent.

Epidemins fas i Mellersta Österbotten ligger på basnivån.

Lördag 23.1: Tre nya fall i Södra Österbotten

Under det senaste dygnet har tre personer testat positivt för covid-19. Det betyder att totala antalet fall av coronasmitta nu är 493. För tillfället behöver ingen sjukhusvård i Södra Österbotten.

Under fredagen togs 449 tester, sammanlagt har 67 239 tester tagits. Incidensen ligger nu på 28 per 100 000 invånare under en två veckors period.

Läs också