Hoppa till huvudinnehåll

Debutanterna Remi Lindholm och Alexander Ståhlberg gjorde vassare start i världscupen än Iivo Niskanen – världselitens fart var tuff: ”Kändes som de var ute för att döda varandra”

Remi Lindholm efter målgång i världscupen i Lahtis 2021.
Remi Lindholm säkrade en plats i Finlands andralag i stafetten på lördagen. Remi Lindholm efter målgång i världscupen i Lahtis 2021. Bild: Yle/Tomi Hänninen Världscupen i längdåkning,remi lindholm

Båda två kroknade tidigt, båda två jobbade sig hela vägen till mållinjen. De finlandssvenska världscupdebutanterna Remi Lindholm och Alexander Ståhlberg fick smaka på det tuffa tempot i Lahtis. "Jag kommer inte ihåg så mycket av vad som hände efter två varv", säger Ståhlberg.

Den 12 mars 2011 gjorde Iivo Niskanen och Perttu Hyvärinen sin allra första individuella start i skidvärldscupen. Båda blev varvade och fick inte åka i mål i skiathlonen i Lahtis.

Knappt tio år senare står Remi Lindholm och Alexander Ståhlberg i målfållan och kan konstatera att de fick glida över mållinjen i första världscuploppet.

Lindholm var den bättre av de två FSS-åkarna. 48:e plats, drygt fem och en halv minut till segraren Emil Iversen och sjunde bäste finländare betyder dessutom att Minken-åkaren får en start till i Lahtis.

Han åker tredjesträckan i Finlands andralag i herrstafetten.

Finlands stafettlag på söndag

Damer:

  • Förstalaget: Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Laura Mononen, Krista Pärmäkoski.
  • Andralaget: Vilma Nissinen, Anne Kyllönen, Jasmi Joensuu, Riitta-Liisa Roponen.

Herrar:

  • Förstalaget: Perttu Hyvärinen, Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Joni Mäki.
  • Andralaget: Markus Vuorela, Juho Mikkonen, Remi Lindholm, Petteri Koivisto.

Någon lätt resa i Salpausselkä-terrängen blev det inte.

– Det var totalt tolv varv och redan efter två varv på den klassiska delen hann jag fundera hur jag ska komma i mål, men det var bara att kriga på. Jag startade för fullt och det kändes rätt tungt, men jag är nöjd med att jag tog mig i mål och inte blev varvad, säger Lindholm till Yle Sporten.

Hur kändes farten från start?

– Det är tuffa banor här… Det kändes som att täten var ute för att döda varandra.

"De retade mig mest"

I målfållan hann han analysera insatsen tillsammans med pappa Glenn Lindholm – damlandslagets tränare – och efter intervjun förevigas också debuten med en bild från målområdet.

– Visst har jag lärt mig mycket här. Och det gick ju faktiskt lite bättre för mig än för Iivo i debuten.

Remi Lindholm under världscupen i Lahtis 2021.
Remi Lindholm hade sällskap av flera finländare under skiathlonen. Remi Lindholm under världscupen i Lahtis 2021. Bild: Yle/Tomi Hänninen Världscupen i längdåkning,remi lindholm

Hade du fått tips av de mer rutinerade landslagsåkarna inför starten?

– Nja, de retade mig mest och frågade om jag är nervös. Men det var jag inte. Jag visste att skidorna fungerar och det var bara att ge allt.

Lindholm fick draghjälp under hela loppet och åkte fristilsdelen tillsammans med Tour de Ski-överraskningen Markus Vuorela. I mål var han sju sekunder efter Vuorela.

– Jag har tränat en del tillsammans med Markus i Vuokatti så det var en rätt bekant rygg.

Ståhlberg kommer inte ihåg stora delar av debuten

Lördagens insats ger Lindholm råg i ryggen inför uppladdningen till junior-VM i Vuokatti om några veckor. Där är 23-åringens målsättning att förbättra fjolårets 26:e plats rejält.

Alexander Ståhlbergs stora mål för året är också JVM. Artonåringen åkte alla varv i världscupdebuten, men det var väldigt jobbigt.

– På tredje varvet fick jag lite mjölksyra. Då blev det tungt. Jag kommer inte ihåg så mycket av vad som hände efter det, säger Ståhlberg till Yle Sporten.

Alexander Ståhlberg efter världscupen i Lahtis 2021.
Alexander Ståhlberg är ett stort löfte i finländsk längdåkning. Alexander Ståhlberg efter världscupen i Lahtis 2021. Bild: Yle/Tomi Hänninen Världscupen i längdåkning,Alexander Stahlberg

Dagen före loppet berättade Ståhlberg att det pirrade i magen. På tävlingsdagen oroade andningsbesvären honom mer. På grund av astma hade han det också lite tungt.

– Jag är tacksam för att jag fick vara med här, men man såg att det är väldigt hård fart i världscupen.

Nöjd att inte bli varvad

En av Ståhlbergs förebilder är Iivo Niskanen. Det var på håret att han hade blivit uppåkt av idolen och resten av tätklungan, men när de vek in på upploppet var Ståhlberg i stigningen på väg ut från stadion.

– Det var nära, men vi körde trots allt en tremil och jag blev inte varvad. Det får väl vara okej med tanke på att Iivo blev varvad i sin debut.

Vad betyder det trots allt att debuten är undanstökad?

– Någon gång är den första och jag gjorde min ganska tidigt. Det här var absolut inte sista gången som jag är med i de här sammanhangen.