Hoppa till huvudinnehåll

"Det är ofattbart att sjukvårdspersonal prioriteras framför byggarbetare" - Tallink lovar kamp mot Finlands inreseregler

Tallinns huvudkontor med byggställningar i bakgrunden
Tallinns huvudkontor i Estland i dag. Finlands regering beslöt i fredags att endast nödvändig pendlingstrafik till Finland tillåts. Det sätter stopp bland annat för många byggarbetare som pendlar med Tallinks färjor till Finland. Tallinns huvudkontor med byggställningar i bakgrunden Bild: Gustaf Antell Tallink,Tallink Silja Oy,rederi,rederier,Tallinn,Estland

Reaktionerna på Finlands beslut att förbjuda vanlig arbetspendling från Estland har varit dämpade. Undantaget är Tallinks vd Paavo Nõgene, som kräver förhandlingar på högsta nivå.

- Finland har gjort ett ofattbart val mellan olika yrkesgrupper. Vissa yrkesgrupper får komma in, vissa stängs utanför. Varför? frågar Nõgene i en intervju för det estniska rundradiobolaget ERR.

Läs mer om Finlands nya reserestriktioner här.

Han tycker att Finland genast borde göra som andra länder och släppa in personer som har testat negativt ett par dygn före resan. Utgångspunkten, säger han, borde vara EU:s princip om fri rörlighet.

Nõgene beskyller också Finland för egoism.

- Naturligtvis, Finlands beslut är komiskt. Vårdare och medicinsk personal, som Finland behöver för att landet ska fungera, för deras skull har man gjort ett undantag.

Min uppfattning, i Estlands namn, som jag har uttryckt starkt till mina finländska kolleger, är att arbetspendlarna ska få fortsätta resa

Nu vill han ha hjälp av den estniska regeringen för att förmå Finland att lyssna på hans och andra estniska synpunkter.

Det här har förstås redan skett. Premiärminister Jüri Ratas talade med statsminister Sanna Marin i torsdags. Också ländernas utrikes- och socialministrar har varit i kontakt redan före Finlands beslut i går.

Estlands utrikesminister uttryckte sent i går kväll sin besvikelse. På Facebook skrev han:

"Enligt Estland kan Finland ändra beslutet på ett sätt som stoppar viruset, men säkerställer migranternas rörelse mellan hem och arbete."

I en intervju för ERR kallade han Finlands beslut oacceptabelt.

Kaksi miestä nostoturin korissa tekevät työtä.
Byggarbetarna måste välja om de är i Estland eller Finland till slutet av februari. Tidigast då ändras de finska inresereglerna igen. Kaksi miestä nostoturin korissa tekevät työtä. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Mall of Tripla,Böle, Helsingfors stad,Mellersta Böle,köpcentra,järnvägsstationer,Helsingfors,Helsingforsregionens trafik (HRT),handel,försäljning,biljettförsäljning,byggnadsarbetare,arbetstagare,invandrare,Invandring till Finland,byggnadsbranschen,Hälsa och säkerhet på byggarbete,arbete,Sysselsättning och arbetslöshet,konjunkturväxlingar,ekonomi,ekonomisk tillväxt

Estland är roderlöst

Problemet ur Tallinks och de estniska byggarbetarnas skull är att Estlands regering för tillfället inte har några tänder.

Den nuvarande regeringen har haft sitt sista möte och nästa vecka, kanske redan på tisdagen, väntas nästa regering ta över. Reinsalus parti Isamaa åker ut och Reformpartiet tar över ledarskapet.

Dessutom föreslog Estlands forskningsråd under veckan att också Estland funderar på att skärpa gränskontrollerna.

- Resor spelar en viktig roll. I teorin är alla emot gränskontroller, men i praktiken såg många länder i höstas att viruset kom in i landet med återvändande resenärer, säger virologiprofessorn Irja Lutsar.

Reaktionerna på estniska sociala medier verkar visa förståelse för Finlands beslut.

Tallink är känt för att inte reagera på den allmänna opinionen och vd:ns inlägg på Twitter i går tyder på att så är fallet också nu.

Nõgene föreslog i går att estnisk hälsovårdspersonal som jobbar i Finland av solidaritet till byggarbetarna ska vägra jobba.

"Annars märker inte Finlands regering att de har gjort ett fult val", skriver han på Twitter.

Han har däremot inte bett till exempel lastbils- och långtradarchaufförer att visa solidaritet på motsvarande sätt.

Det här förslaget kommer knappast att vinna gehör bland hälsovårdspersonal som jobbar i Finland.

Vi måste pressa ner antalet resenärer till så lågt som möjligt
― Finlands inrikesminister Maria Ohisalo citeras av ERR

Ungefär trettiotusen estniska arbetspendlare åker med färjorna mellan Finland och Estland per vecka.

Nõgene säger att han väntar på den finska gränsbevakningens mer exakta instruktioner innan han själv skrider till åtgärder. De väntas på måndagen.

Vem som släpps in i Finland beror på den tjänsteman som resenären möter och om den som reser lyckas övertala gränsvakten att resan är nödvändig― Tallinks vd Paavo Nõgane

Läs också