Hoppa till huvudinnehåll

Flera Navalnyj-demonstrationer i Helsingfors under lördagen – "Det handlar om mer än honom", säger deltagare

Totalt arrangerades 16 olika demonstrationer i Helsingfors under lördagen för att visa solidaritet med den fängslade ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Demonstrationerna hölls vid Fabriksgatan och Senatstorget mellan klockan 11 och 17.

Den ryska ambassaden ligger på Fabriksgatan.

Personer står på rad och håller i skyltar med bland annat texten "Free Navalnyj".
Demonstrationerna framför den ryska ambassaden var lugna. Personer står på rad och håller i skyltar med bland annat texten "Free Navalnyj". Bild: Anna Savonius Helsingfors,Aleksej Navalnyj
Personer står på rad med skyltar under Navalnyj-demonstrationerna i Helsingfors.
Endast tio personer får delta i en demonstration. Personer står på rad med skyltar under Navalnyj-demonstrationerna i Helsingfors. Bild: Anna Savonius Helsingfors,Aleksej Navalnyj
Ryssland är vårt grannland och vi är bekymrade över vad som händer där.― Eva Biaudet, riksdagsledamot

- Jag tycker det är viktigt vi visar att vanliga människor bryr sig om vad som händer i Ryssland. Det är vårt grannland och vi är oroliga över utvecklingen där. Vi vill visa vårt stöd för Navalnyj och ett rättvisare och mer demokratiskt land.

Biaudet deltog i dagens demonstration och bedömer att Navalnyjs betydelse verkar växa i Ryssland.

- Fick vi inte nyligen veta att 70 procent vet vem han är i dag i Ryssland, säger Biaudet. Det är viktigt att kunna kämpa för ett medborgarsamhälle på det här sättet.

Eva Biaudet och Pavel Petrov deltog i demonstrationen för att stöda den fängslade ryska politikern Navalnyj.
Eva Biaudet deltog i dagens demonstration, här tillsammans med Pavel Petrov. Eva Biaudet och Pavel Petrov deltog i demonstrationen för att stöda den fängslade ryska politikern Navalnyj. Bild: Yle/Anna Savonius demonstrationer,Aleksej Navalnyj

Pavel Petrov studerar historia vid Helsingfors universitet. Han är en av sammankallarna till dagens demonstrationer, född och uppvuxen i både Ryssland och Finland.

- Vi behöver samlas för att visa vårt stöd. Det handlar om mer än Navalnyj. Han förkroppsligar problemet, makten i den ryska federationen. Det vill vi ta ställning emot, det är inte acceptabelt.

Navalnyj har blivit alltmer känd i Ryssland också, i och med den senaste videon om Putin.

- Folkets stöd behövs för att han ska kunna fortsätta med sitt arbete, säger Petrov.

Ryssland ska vara en rättsstat.― Milena Parland

Milena Parland deltog i demonstrationen i Helsingfors tilllsammans med Mikaela Hasan.

- Jag tror att det i den stora bilden handlar om redbarhet. Ryssland ska vara en rättsstat, därför är jag här.

Navalnyj är enligt henne en symbol för alla dem, som orättvist berövats sin frihet i Ryssland.

Milena Parland och Mikaela Hasan deltog i en demonstration för att ge stöd åt den fängslade ryska politikern Navalnyj.
Milena Parland och Mikaela Hasan utanför ryska ambassaden i Helsingfors. Milena Parland och Mikaela Hasan deltog i en demonstration för att ge stöd åt den fängslade ryska politikern Navalnyj. Bild: Yle/Anna Savonius demonstrationer,Aleksej Navalnyj

Även Trygve Söderling närvarade vid lördagens demonstration. Navalnyjs betydelse i Ryssland växer.

- Som Anna-Lena Laurén har beskrivit är Navalnyj den enda som samlar opposititionen. Alla är rädda för att Navalnyj, som symbol, ska försvinna. Han har också en fru, som är väldigt politiskt medveten.

"Håll säkerhetsavstånd"

Polisen meddelade på Twitter att det skulle ordnas 16 olika demonstrationer under dagen.

Polisen påminde också om att deltagarna skulle hålla sig till de utsedda demonstrationsplatserna och hålla demonstrationerna åtskilda från varandra.

Överkonstapel Seppo Kujala sa till nyhetsbyrån STT att polisen förhandlat med arrangörerna om att ordna demonstrationerna så att de följer Regionförvaltningsverkets begränsningar för sammankomster.

En man med en vit mask som täcker hela ansiktet står med en käpp som har ett par kalsonger på toppen. Mannen deltar i Navalnyj-demonstrationerna i Helsingfors.
Demonstrationerna var avtrappade så att inte allt för många samlas på samma plats samtidigt. Blå kalsonger är en symbol för Navalnyj, förklarar mannen bakom masken. En man med en vit mask som täcker hela ansiktet står med en käpp som har ett par kalsonger på toppen. Mannen deltar i Navalnyj-demonstrationerna i Helsingfors. Bild: Anna Savonius Helsingfors

Enligt de rådande begränsningarna får högst tio personer delta i en demonstration. Deltagarna måste också hålla säkerhetsavstånd.

Poliserna går hårt mot demonstranterna i Ryssland

I Ryssland har över tusen personer gripits i samband med stödprotesterna för Navalnyj.

Den ryska polisen gått hårt ut mot regeringskritiska demonstranter och myndigheterna har flera gånger påpekat att demonstrationerna inte har fått tillstånd.

Demonstrationerna ordnas i tiotals städer - varav den största i Moskva.

Aleksej Navalnyj greps i söndags då han återvände från Tyskland. EU-parlamentet har fördömt fängslandet av Navalnyj och krävt skärpta sanktioner mot Ryssland.

Artikeln uppdateras med kommentarer från dagens demonstration vid ryska ambassaden i Helsingfors. kl. 16.30/AS