Hoppa till huvudinnehåll

Historiskt bra stafettinsats av Finland – knep sjundeplats efter stabilt skytte

Tero Seppälä vid stående skyttet
Tero Seppälä satte alla sina skott i stafetten. Tero Seppälä vid stående skyttet Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle Internationella skidskytteförbundet,Suomen Ampumahiihtoliitto,Tero Seppälä,Olostunturi,skidskytte

2004 slutade Finland på åttonde plats i en stafett i Ruhpolding. Den placeringen har man jagat den senaste tiden och nu slogs den. Finlands kvartett körde in som sjunde lag i Anterselva.

De finländska stafettherrarna har radat upp två topp 10-placeringar den senaste tiden och det har funnits förhoppningar om något bättre. I de tidigare tävlingarna har Finland ändå inte räckt till men det gjorde man i dag.

Tuomas Harjula, Tero Seppälä, Jaakko Ranta och Olli Hiidensalo slog till med en sjundeplats i Anterselva och gav ett fint formbesked med tanke på VM som börjar om några veckor.

Dagens sjundeplats grejades tack vare stabilt skytte. Finland klarade sig utan straffrundor och använde nio reservskott. Seppälä som hade den andra etappen var säkerheten själv på vallen och prickade samtliga tavlor.

När Seppälä skickade iväg Ranta låg Finland på sjätte plats i stafetten och låg bara några tiondelar från femteplatsen. Ranta tappade ända till en åttondeplats men ankaret Hiidensalo passerade Ukraina på det sista varvet.

Norge tappade segern

Norges Johannes Dale drog på sig en straffrunda på den andra etappen och laget fick jobba sig tillbaka in i stafetten. Norge har ändå några av världens bästa skidskyttar och på den sista etappen tog Johannes Thingnes Bø över ledningen.

I det sista stående skyttet tvingades Bö använda ett reservskott och bjöd samtidigt in Frankrike i segerkampen. Émilien Jacquelin sköt fullt och gick ut fyra sekunder bakom norrmannen på det sista varvet.

Segerkampen avgjordes sedan på målrakan och där var fransmannen starkare då han spurtslog Bö och förde Frankrike till seger.

Resultat:

1. Frankrike 1.14.25,8 (0+9)
(Guigonnat, Fillon Maillet, Desthieux, Jacquelin)
2. Norge +0,8 (1+9)
(Lægreid, Dale, Bö, Bö)
3. Ryssland +50,8 (1+7)
(Babikov, Jelisejev, Loginov, Latypov)
4. Tyskland +54,4 (0+6)
5. Italien +1.55,1 (0+7)
6. Österrike +2.19,0 (0+10)
7. Finland +2.30,9 (0+9)
(Harjula, Seppälä, Ranta, Hiidensalo)

Läs också