Hoppa till huvudinnehåll

I S:t Petersburg förvandlade demonstranterna huvudgatan Nevskij prospekt till gågata

Polisen för bort en demonstrant i St. Petersburg. Den kvinnliga demonstranten strätar emot.
Polisen har gripits hundratals demonstranter. Polisen för bort en demonstrant i St. Petersburg. Den kvinnliga demonstranten strätar emot. Bild: AFP / Lehtikuva St Petersburg

Demonstrationen i S:t Petersburg lockade överraskande många och blev den största på ett decennium. Polisen misslyckades med att kontrollera folkmassan när den började marschera.

Flera tusen personer samlades idag på Senatstorget i centrala S:t Petersburg för att visa solidaritet med oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Folk skanderade att ”president Putin är en tjuv” och att det krävs frihet. Både för landet och Navalnyj som nu sitter i fängelse.

– Jag har en gnagande känsla av att ifall jag inte kom hit idag för att protestera så förlorar jag min egen frihet, säger studeranden Natalja.

– Jag vill att min röst ska höras, istället för att bara sitta hemma och vara rädd, fortsätter hon.

Väninnan Julia stämmer in.

– Jag vill visa mitt missnöje mot myndigheternas beslut att kasta Navalnyj i fängelset, säger Julia.

– Dessutom tror jag många här vill kritisera regeringens sätt att sköta coronaepidemin. Åtminstone jag anser att den är helt misslyckad, fortsätter hon.

Polisen för bort en manlig demonstrant. I bilden håller de hans händer bakom ryggen och drar honom framåt genom att hålla i hans rock.
Polisen varnade i förväg att de kommer sätta hårdhandskarna på och ingripa i varje demonstration som ordnas. Polisen för bort en manlig demonstrant. I bilden håller de hans händer bakom ryggen och drar honom framåt genom att hålla i hans rock. Bild: Maxim Shipenkov / EPA Moskva,demonstrationer,anhållande,Aleksej Navalnyj

Båda deltar för första gången någonsin i en politisk demonstration som saknar myndigheternas tillstånd.

– Polisens brutala närvaro skrämmer och jag hoppas verkligen jag får sova i egen säng ikväll, säger Natalja. Å andra sidan måste vi våga visa att vi inte är likgiltiga.

Båda vill inte uppge sina efternamn och absolut inte ställa upp på bild.

Varningar få lydde

Polisen i S.t Petersburg hade på eftermiddagen stängt broar, gator och metrostationer i ett försök att dämpa protestivern.

Myndigheterna hade också blockerat information om demonstrationen på sociala medier. Och ute på skolor och universitet hade studerande varnats för att delta.

Men trots det blev det här den största demonstrationen staden sett på över tio år.

Kravallpolis kallades snabbt in till Senatstorget och började gripa enskilda demonstranter.

Men efter en timme hade folkmassan vuxit sig så stor att polisen tvingades backa.

Mycket snart välte demonstranterna de stängsel polisen rest runt platsen för att börja marschera mot huvudgatan Nevskij prospekt.

Polisen stängde av huvudgatan för all trafik och tvingade folkmassan att vända in på andra gator för att senare stråla samman vid Upprorstorget.

Ett torg som spelade huvudrollen i februarirevolutionen 1917.

När kravallpolisen skingrade folk på torget skedde det brutalt och med dragna batonger.

Hittills har över 200 personer gripits i S:t Petersburg. Allt som allt har över tusen personer gripits runt om i landet.

Läs också