Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Coronavirusstigma, stjärnpoeten Amanda Gorman och psykisk ohälsa inom idrotten

Amanda Gorman står i talarstolen under presidentinstallationen och läser upp sin dikt. Hon håller upp fingrarna för att märka ut citationstecken.
Amanda Gorman är den yngsta installationspoeten någonsin. Amanda Gorman står i talarstolen under presidentinstallationen och läser upp sin dikt. Hon håller upp fingrarna för att märka ut citationstecken. presidentinstallationen,diktare,Amanda Gorman

Trevlig lördag! Här listar vi fem intressanta artiklar för lördagsläsning.

Poeten Amanda Gorman stal showen under presidentinstallationen

Den starkast lysande stjärnan under installationsceremonin i USA var enligt många ingen av politikerna som höll tal, utan den 22-åriga poeten Amanda Gorman som själv vill bli president i framtiden.

Författaren Monika Fagerholm är en av dem som blev djupt berörd av Amanda Gormans poesi.

– Den knockade mig helt. Jag är fortfarande rörd. I coronatider talas det mycket om hur vi saknar beröring och gemenskap, och att det vi just nu behöver är mod, energi, kraft och glädje. Det fick man via hennes poesi.

Tusentals asylsökande har väntat på slutligt beslut i över fem år

30-åriga Ali har levt i ovisshet, i väntan, i över fem år. Han kom till Finland i oktober 2015. Hans asylprocess pågår fortfarande. Ali är orolig och rädd för att han inte får stanna i Finland.

– Ofta känns det att jag bara vill ge upp.

Han är en av tusentals asylsökande som väntat på slutligt beslut i över fem år.

30-åriga Ali på en snöig skogsväg i Finland. Han står med ryggen vänd mot kameran och en huva på huvudet.
Det är ovissheten, att inte veta hur länge man måste vänta och hur framtiden blir som tär mest på de asylsökande. 30-åriga Ali på en snöig skogsväg i Finland. Han står med ryggen vänd mot kameran och en huva på huvudet. Bild: Tuomas Stedt asylsökande

Carljohan Eriksson såg 25-årige målvaktskompisen avsluta karriären på grund av depression: "Folk tycker de har rätt att kasta ur sig påhopp och vi spelare ska tåla det"

– Jag tycker att det pratas för lite om psykisk sjukdom inom idrotten. Det känns stigmatiserat. Om man inte tål kränkningar och påhopp är man plötsligt mentalt svag. Det har jag jättesvårt att acceptera, säger Carljohan Eriksson, målvaktslöftet från Helsingfors, i en intervju med Svenska Yle Sporten.

Eriksson stod merparten av matcherna när Mjällby överraskade och slutade femma i allsvenskan i fjol och är på väg någonstans med sin talang.

Carljohan Eriksson under en fotbollsträning 2021.
Pandemisäsong, succéår, fotbollsdrömmar. Det finns mycket att prata om med Carljohan Eriksson efter ett på många sätt lyckat 2020. Mjällby-målvakten skulle gärna prata om andra saker som det skrivs mindre om. Carljohan Eriksson under en fotbollsträning 2021. Bild: Yle/Mats Ahlnäs Carljohan Eriksson

USA återvänder till Parisavtalet: Vad betyder det och vem vinner på det?

Världens blickar riktas nu mot det land som var med om att få till stånd Parisavtalet, men som har lyst med sin frånvaro i förhandlingarna under fyra år.

Joe Biden har lyft kampen mot klimatkrisen till en av sina högsta prioriteringar och har konstaterat att det inte räcker med att underteckna Parisavtalet, flera av målsättningarna borde även lagfästas.

Joe Biden sitter i Ovala rummet i Vita huset och signerat presidentdekret.
Joe Biden upphävde under sin första kväll som president flera av föregångaren Trumps beslut. Joe Biden sitter i Ovala rummet i Vita huset och signerat presidentdekret. Bild: AFP / Lehtikuva Joe Biden,USA

Förväntningarna är stora på att demokraterna ska kunna ändra USA:s (och kanske hela världens) utveckling under de kommande fyra åren.

De som haft covid-19 riskerar bli stigmatiserade: "Vissa behandlade oss som om vi vore spetälska"

Nya infektioner betraktas som skrämmande och de omges ofta av ett kraftigt stigma vilket drabbar de som har insjuknat, säger infektionsläkare Peter Klemets.

Det har paret Tuula och Christer Schoultz fått erfara - hela deras familj på sex personer insjuknade i covid-19 och efteråt märkte de att vissa bekanta undvek dem, medan de för andra blev hett eftertraktat sällskap.

Tuula och Christer Schoultz
Tuula och Christer Schoultz och deras fyra barn hade alla corona i november ifjol. Reaktionerna från omgivningen har varit tudelade, en del undviker helt kontakt. Tuula och Christer Schoultz Bild: Privat coronavirusutbrottet i Finland 2020,immunitet,Schoultz

Läs också