Hoppa till huvudinnehåll

Demonstrationer mot coronarestriktioner i flera länder – våldsamma sammanstötningar i Nederländerna

Polisen arresterar en demonstrant och bär iväg honom.
På söndagen infördes nattligt utegångsförbud mellan klockan 21 och 4.30 i Nederländerna. Det utlöste protester i hela landet. Polisen arresterar en demonstrant och bär iväg honom. Bild: EPA-EFE/ROB ENGELAAR Nederländerna,demonstrationer,coronavirus

Medan Europa ser ett allt stigande antal coronafall har länder infört strängare restriktioner. Det här har väckt mycket känslor och människor i olika länder har samlats för att protestera mot sina länders restriktioner.

I Nederländerna har det inträffat våldsamma sammanstötningar under demonstrationer på söndagskvällen, efter att landet har infört ett nattligt utegångsförbud.

I Eindhoven har polisen använt pepparspej mot demonstranter. På gatorna i Amsterdam har bilar satts i brand och affärer plundrats. I byn Urk har ett coronavirustestcenter bränts ner.

En polishund attackerar en demonstrant.
I Amsterdam tog polisen till vattenkanoner och polishundar mot demonstranterna. En polishund attackerar en demonstrant. Bild: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN Nederländerna,demonstrationer,coronavirus

Demonstrationer i Spanien och Danmark

I Spaniens huvudstad Madrid protesterade tusentals mot landets coronarestriktioner. Bland annat den obligatoriska användningen av munskydd har väckt mycket motstånd. Det är också förbjudet att röka på allmänna platser för att minska spridningen.

I Köpenhamn brändes en docka som föreställde Danmarks statsminister Mette Fredriksen i samband med en demonstration mot coronarestriktioner på lördagen.

Två män har anhållits misstänkta för angrepp mot den danska regeringen. En annan man som demonstrerat har också gripits och en är på fri fot.

Dockan hade en skylt där det stod "Hon bör och ska avlivas".

Källor: BBC, TT, AFP