Hoppa till huvudinnehåll

Drogkung gripen i Amsterdam – misstänks ha lett Asiens största knarkliga

En mans siluett drar på reseväskor på flygplatsen .
Amsterdam-Schipholi flygplats. Bilden har inget med händelsen att göra. En mans siluett drar på reseväskor på flygplatsen . Amsterdam-Schiphols flygplats

Mannen som misstänks ha lett Asiens största knarkliga har gripits på flygplatsen i Amsterdam. Den kinesisk-kanadensiska Tse Chi Lop har varit en av världens mest eftersökta män.

Australisk polis hade enligt uppgifter spårat Tse i mer än ett decennium innan han greps på fredag ​​då han skulle gå ombord på ett flyg till Kanada.

Tse Chi Lop misstänks ha lett kartellen Sam Gor, också känd som The Company, som producerar och distribuerar metamfetamin och kontrollerar smuggling av narkotika i områden som sträcker sig från Japan till Nya Zeeland.

Ligan dominerar den asiatiska drogmarknaden. Enligt FN:s kontor för bekämpning av narkotika och kriminalitet (UNODC) misstänks värdet av ligans narkotikahandel ligga på 7-15 miljarder dollar i året.

Ligan misstänks tvätta pengar via affärsverksamhet som kasinon och hotell i Sydostasien.

Tse Chi Lop har jämförts med den mexikanska knarkkungen El Chapo.

Australien vill ställa inför rätta

Under det senaste året har Tse bott i Macao, Hongkong och Taiwan. Enligt nyhetsbyrån Reuters flyger han med privata jetplan och rör sig alltid med livvakter.

Australiska myndigheter försöker nu få honom utlämnad för att ställa honom inför rätta i Australien.

Den asiatiska drogkartellen misstänks stå för cirka 70 procent av narkotikan som smugglas in i Australien.

Källor: AFP, Reuters