Hoppa till huvudinnehåll

Experten hoppas på ytterligare straff för Bolsjunov – Fis: Avstängning är inte aktuellt

Aleksandr Bolsjunov och Joni Mäki är nära att kroka i varandra på målrakan.
Aleksandr Bolsjunov och Joni Mäki är nära att kroka i varandra på målrakan. Bild: Lehtikuva längdskidåkning,Aleksandr Bolsjunov,Joni Mäki

Aleksandr Bolsjunov brände propparna på målrakan i herrarnas stafett. Först slog han till Joni Mäki strax före mållinjen och sedan tacklade han omkull finländaren. Man gör inte så här, säger Yle Sportens expert Matias Strandvall.

Det blev ett mindre kaos i samband med målgången i herrarnas stafett. Joni Mäki var först in på upploppet och valde spår men det fick Aleksandr Bolsjunov att se rött.

– Enligt reglerna är det den som försöker åka om som har ansvar att det sker sjyst, och inte stör den som är framför. Joni Mäki är först och får välja spår, och han går ut till höger för att trycka ut Bolsjonov.

– Bolsjunov har ingenstans att ta vägen och blir frustrerad. För slaget med staven kunde han komma undan med en varning men det som sen händer efter mållinjen är definitivt osjyst och hör inte till sporten, säger Yle Sportens expert Matias Strandvall.

Det ryska laget diskades efter Bolsjunovs tilltag men Strandvall hoppas också att han ska få något personligt straff.

– Endera ett ekonomiskt straff eller någon sorts avstängning. Det finns inga ursäkter för det här beteendet. Man går inte på någon annan och det är ingen kampsport vi sysslar med.

– Inte ens i en kampsport attackerar man någon när tävlingen är slut. Man gör inte så här, säger Strandvall.

Någon avstängning lär det ändå inte bli för Bolsjunov. Det bekräftar tävlingsledaren för Fis Pierre Mignerey.

– Det leder inte till några konsekvenser för resten av säsongen. Ur vår synpunkt har han tillåtelse att tävla i nästa tävling, säger Mignerey till Yle Urheilu.

Kan det bli stafettmedalj i VM?

Finland gjorde en historisk bra insats i stafetten. För första gången på 21 år knep man en pallplacering i världscupen.

– Det är höjdpunkten från den här helgen. På andra plats kommer Iivo Niskanens fenomenala sträcka i stafetten och även hans stabila insats i gårdagens skiathlon. Joni Mäki gör också en fin sträcka i stafetten, säger Strandvall.

Om en dryg månad börjar VM i Oberstdorf och i Strandvalls papper ligger de största förväntningarna på Iivo Niskanen.

– Han är medaljkandidat på i princip alla distanser utom i sprint. Jag vet inte om han kommer att ställa upp i sprint heller. Vi kan kanske också hoppas på en medalj i herrarnas stafett.

– På damsidan ser det tyvärr lite mörkare ut. Krista Pärmäkoski som brukar ta medaljer är inte riktigt tillbaka efter sin förkylning, säger Strandvall.

Läs också