Hoppa till huvudinnehåll

Har du inte åkt skidor på tio år men vill komma igång igen? Här är skidåkarnas bästa tips till dig

En grupp flickor på skidor står runt en stolpe där det står "mål".
Vintervädret har satt fart på skidfolket. En grupp flickor på skidor står runt en stolpe där det står "mål". Bild: Andrea Wiklund/Yle längdskidåkning,Pargas IF

Mycket snö och kallt väder har gjort att många har velat återuppväcka sina skidkunskaper. Men hur var det nu man skidar rätt?

– Det lönar sig att börja med att skida klassiskt, alltså så att man åker i spåret med skidorna rakt fram. Då kan man använda armarna för att ta sig framåt, säger Rebecca Nyberg.

Hon och Theresia Johansson har åkt skidor i princip hela sina liv.

– Ta det lugnt och försiktigt, åk inte i några stora backar, tillägger Theresia Johansson.

Kör man i spåret kan snabbare åkare lätt åka förbi, men det kan ändå löna sig att se till att man inte tar upp hela banan.

Två flickor står framför en ställning med skidor.
Theresia Johansson och Rebecca Nyberg är vana skidåkare. Två flickor står framför en ställning med skidor. Bild: Andrea Wiklund/Yle längdskidåkning,Pargas IF

Har man möjlighet kan man börja åka skidor tillsammans med någon som har mera erfarenhet. Den personen kan ge råd om vallning och hjälpa till i skidspåret, tipsar flickorna.

– Och man ska komma ihåg att klä på sig ordentligt, för det blir kallt då man skidar!

Utrustning är a och o i skidåkning, konstaterar också Pargas IF:s skidsektions ordförande Patrick Johansson.

– Är skidorna senast använda för 20 år sedan kan det hända att de inte riktigt passar för vikten i dag. Då lönar det sig att bege sig till en sportbutik för att köpa nya, och inte bara gå till vilken butik som helst.

En väska med skidor ligger i snön.
Ett par dugliga skidor får du för kring 200 euro. En väska med skidor ligger i snön. Bild: Andrea Wiklund/Yle längdskidåkning,Pargas IF,skidor

I sportbutikerna har personalen stenkoll på vilken utrustning som lämpar sig bäst. De kan också hjälpa till med att välja rätt skidvalla, något som kan kännas krångligt ifall man försöker sig på det på egen hand.

"Alla ska få plats i spåret"

Det har varit något av en skidboom, vilket tidvis har lett till att det nästan bildats skidköer i spåren.

Patrick Johansson poängterar att samma regler gäller i skidspåret som i trafiken.

– Håll till höger och ta det lugnt. Det är viktigt att ge plats åt andra och hålla ett gott humör.

Är man nybörjare kanske det inte heller lönar sig att försöka ta sig an de allra mest krävande spåren, utan börja med något lättare.

Just nu ligger temperaturen på plus och snön smälter i hastig takt. Det här gör det tyngre att åka skidor. Roligast är det att skida då det är några minusgrader och skidorna löper bra.

En man med svart jacka och vit mössa står framför ett skidspår.
Patrick Johansson hoppas på kallare väder. En man med svart jacka och vit mössa står framför ett skidspår. Bild: Andrea Wiklund/Yle längdskidåkning,Pargas IF,patrick johansson

– Vi får hoppas på minusgrader och mera snö så att det blir en bra skidvinter.