Hoppa till huvudinnehåll

Nya inreserestriktioner sätter ytterligare press på rederierna: "Det känns ibland som att man tar två steg framåt och tre steg bakåt"

M/S Viking Grace
Av Viking Lines sju fartyg är fyra fortfarande i trafik. M/S Viking Grace Bild: Arash Matin / Yle Viking Line,M/S Viking Grace,Åbo

Viking Line har redan nu väldigt få passagerare ombord på de fyra fartyg som fortfarande är i trafik. Passagerarmängden föll från 6,3 miljoner 2019 till 1,9 miljoner 2020. I och med de nya, skärpta inreserestriktionerna som träder i kraft onsdagen den 27 januari, kommer passagerarmängderna ytterligare att minska.

– Frakten kommer ändå fortsätta eftersom försörjningsberedskapen är väldigt viktig för Finland. Men det är nog väldigt ekonomiskt utmanande för oss just nu, säger Viking Lines kommunikationschef Johanna Boijer-Svahnström.

På ett år transporterar Viking Line ungefär 130 000 enheter med frakt.

– Ifjol, med färre fartyg i trafik, hade vi väldigt mycket frakt, så det var ett bra fraktår. Problemet är ju att nästan alla passagerare uteblev.

Vi hoppas att man öppnar upp samhället lika snabbt som man stängt ner det― Johanna Boijer-Svahnström

Under våren 2020 fick Viking Line stöd av Försörjningsberedskapscentralen för frakttrafiken och nu får man stöd av Traficom som fortsätter till slutet av februari.

– Men med de nya restriktionerna blir det nog ännu tuffare för oss. Nog kommer vi ur det här så småningom, men just nu är det nog inte speciellt muntert. Det känns ibland som att man tar två steg framåt och tre steg bakåt.

Rederierna har som bekant ett tungt år bakom sig, och än syns inget ljus i tunneln.

– Det är inte bara vi som påverkas, utan också våra underleverantörer och de kringliggande branscherna såsom hotell- och turismbranschen, säger Boijer-Svahnström.

- Vi har naturligtvis förståelse för att restriktionerna är nödvändiga för att stoppa spridningen av den muterade varianten av coronaviruset. Men vi hoppas att man sedan kan öppna upp samhället lika snabbt som man stängt ner det.

Långsamma vaccineringar oroar

Då vaccineringarna inleddes i Finland i december 2020 bedömdes det att alla finländare skulle vara vaccinerade till sommaren 2021. Efter det har det bland annat skett fördröjningar i leveransen av vaccindoserna.

– Vi är nog väldigt oroade för att vaccineringen av befolkningen inte kommer igång tillräckligt snabbt, eftersom trafiken under sommaren är väldigt viktig för hela vår verksamhet. Nu när man infört striktare åtgärder hoppas vi att myndigheterna också tänker på att effektivera vaccinationsprocedurerna så fort det finns tillräckligt antal doser.

Läs också