Hoppa till huvudinnehåll

Punktering krossade Rovanperäs dröm om pallplacering i premiären – Ogier känslosam efter karriärens 50:e seger: ”Bra beslut att satsa ett år till”

Kalle Rovanperä kör i Monte Carlo.
Kalle Rovanperä slutade på fjärde plats i Monte Carlo. Kalle Rovanperä kör i Monte Carlo. Bild: AFP / Lehtikuva rally,Kalle Rovanperä

Det blev en fjärdeplats för Kalle Rovanperä i säsongens första VM-rally. Finländaren tappade tredjeplatsen på dagens första specialsträcka. Sebastien Ogier höll undan i täten och tog sin åttonde seger i Monte Carlo.

Toyota hade kopplat greppet om en trippelseger i säsongens första VM-rally. Inför den sista dagens fyra specialsträckor ledde Sebastien Ogier före Elfyn Evans och Kalle Rovanperä.

Men Rovanperäs dröm om karriärens andra pallplacering grusades redan på dagens första specialsträcka. Den unge finländaren fick punktering och tappade över en minut på täten.

Rovanperä hade ingen möjlighet att täppa till luckan på de sista sträckorna och fick nöja sig med en fjärde plats.

– Det var en rolig tävling att köra men vi missade en bättre placering på grund av en del småsaker. Jag kan ändå vara nöjd med min insats, säger Rovanperä efter tävlingen.

Sebastien Ogier höll undan i täten och vann med 32,6 sekunder före stallkamraten Elfyn Evans. Segern var Ogiers 50:e i karriären och hans åttonde i Monte Carlo.

– Det har varit ett stort nöje att köra och bilen har varit fantastisk. Jag blir nästan tårögd och jag tycker det var ett bra beslut att satsa ett år till, säger Ogier.

För Toyota och stallchefen Jari-Matti Latvala blev det ett lyckat premiärveckoslut.

– Jag är glad och stolt över det jobb vi har gjort, fyra bilar bland de sex bästa och en dubbelseger. Vi har de bästa förarna, säger Latvala.

Resultat, Monte Carlo:

1. Sebastien Ogier Toyota 2.56.33,7
2. Elfyn Evans Toyota +32,6
3. Thierry Neuville Hyundai +1.13,5
4. Kalle Rovanperä Toyota +2.33,6
5. Dani Sordo Hyundai +3.14,2
6. Takamoto Katsuta Toyota +7.01,3
7. Andreas Mikkelsen Skoda +7.23,6 (WRC2)
8. Gus Greensmith M-Sport Ford +8.21,1
9. Adrien Fourmaux M-Sport Ford +9.15,8 (WRC2)
10. Eric Camilli Citroen +10.36,0 (WRC2)