Hoppa till huvudinnehåll

Se skandalscenerna från Lahtis: Förbannad Aleksandr Bolsjunov körde över Joni Mäki i målområdet

Herrstafetten i Lahtis bjöd på spänning och stor dramatik. Iivo Niskanen tog på den tredje sträckan upp Finland på andraplats. Joni Mäki stod för en jätteinsats på ankarsträckan och besegrade världsstjärnan Aleksandr Bolsjunov på slutet. Den strålande blåvita insatsen fick ändå stå i skuggan av händelserna efter själva avgörandet. Bolsjunov och Mäki kolliderade nämligen på upploppet och ryssen körde medvetet över finländaren efter målgång.

Finlands stafettherrar kom med ett formbesked som heter duga. Kvartetten Perttu Hyvärinen, Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen och Joni Mäki slog Rysslands förstalag och slutade tvåa.

Mäki och den ryska storstjärnan Aleksandr Bolsjunov gick ut samtidigt på ankaretappen. Bolsjunov lyckades inte skaka av sig Mäki, vilket innebar att allt skulle avgöras på upploppet.

Aleksandr Bolsjunov tappar balansen på målrakan.
Aleksandr Bolsjunov tappar balansen på målrakan. Aleksandr Bolsjunov tappar balansen på målrakan. Bild: Lehtikuva / Markku Ulander Joni Mäki,Aleksandr Bolsjunov

Mäki var först på upploppet. Bolsjunov försökte passera, men kolliderade med Mäki och finländaren passerade mållinjen som tvåa. Bolsjunov var förbannad, körde över Mäki i målområdet och diskvalificerades.

Mäki gav sin version direkt efter målgång.

– Jag tänkte att jag tar det yttre spåret så att han inte kan passera. Jag tycker att jag valde spår i tid och han försökte ta sig förbi trots att det inte fanns utrymme, sa Mäki i tv-intervjun.

– Jag hade strålande skidor. De två första varven kändes riktigt lätta. På det sista varvet hade jag krafter att utmana Bolsjunov.

"Vi får skaffa en hjälm till Joni"

Finlands lag svarade på frågor om stafetten efter prisutdelningen.

– Han lade in en rejäl bomb i sidan, sa Niskanen om dramatiken.

– Då jag blandade mig i situationen höll Tjervotkin på att lägga in ett slag på mig. Kanske fick Joni välförtjänt uppmärksamhet av kungen själv.

Hakola stod i sin tur i offside.

– Jag såg ingenting, men det var en rejäl tackling.

Mäki uppgav att handen tog stryk.

– Handen svällde upp lite men det gör inte ont. Jag får följa med hur det utvecklas.

Finlands lag: uppe från vänster Ristomatti Hakola och Perttu Hyvärinen. Nere från vänster: Joni Mäki och Iivo Niskanen.
Finlands lag: uppe från vänster Ristomatti Hakola och Perttu Hyvärinen. Nere från vänster: Joni Mäki och Iivo Niskanen. Finlands lag: uppe från vänster Ristomatti Hakola och Perttu Hyvärinen. Nere från vänster: Joni Mäki och Iivo Niskanen. Bild: Lehtikuva Ristomatti Hakola,Iivo Niskanen,Perttu Hyvärinen,Joni Mäki

Herrarna skämtade om att de nu får tänka om beträffande VM-förberedelserna.

– Vi får väl träna på brottning, tyckte Hakola.

– Vi har ju inte särskilt omfattande skydd i våra trikåer, sa Hyvärinen.

– Vi får skaffa en hjälm till Joni. Fast vi lyckades hitta Bolsjunovs bindning i målområdet som har fått sätta i prisskåpet, avslutade Niskanen.

Hyvärinen inledde

Perttu Hyvärinen öppnade stafetten för Finlands förstalag. Norge och de två ryska lagen drog i från i slutet av den första etappen.

– Det var ingen vidare start. Det är tråkigt att det blev en lucka, men Rise får jobba idag, sa Hyvärinen i tv-intervjun.

Hyvärinen växlade som fyra och skickade ut Ristomatti "Rise" Hakola på den andra sträckan – 17 sekunder efter ledande Norge.

Rysslands andralag och Norge hade hunnit skapat en lucka till Rysslands förstalag och Hakola jagade Jevgenij Belov på tredje plats.

Jag öppnade kanske ett par sekunder för snabbt

Det ryska försprånget växte ändå och då stafetten kommit halvvägs var Finland fyra – 26 sekunder fån täten och 14 sekunder från en pallplats.

– Jag öppnade kanske ett par sekunder för snabbt och fick sota för det på slutet. Belov var så nära hela tiden, sa Hakola i tv-intervjun.

Iivo Niskanen avancerade

Iivo Niskanen åkte den tredje sträckan och fick alltså åka en fristilssträcka. Han inledde direkt jakten på ryssarna.

Efter 5 kilometer hade Niskanen passerat Denis Spitsov i Rysslands förstalag och i den sista växlingen hade Niskanen även åkt förbi Andrej Melnitjenko i Rysslands andralag.

– Jag försökte gå ut så tufft som möjligt. Då jag åkte ikapp Spitsov tryckte han på bromsen. I stigningen på det sista varvet närmade jag mig Melnitjenko och lyckades skicka ut Joni som tvåa, sa Niskanen i tv-intervjun

– Skidorna borde vara bra, vi testade tillsammans med med Joni. Jag sa till Joni att avvakta och försöka avgöra på slutet. Jonis spurtfart räcker mot dessa killar, konstaterade Niskanen.

Sjur Røthe avgjorde i praktiken stafetten då Norge i den sista växlingen hade 38 sekunder till godo på tvåan Finland.

Formbesked av Mäki

Joni Mäki gick ut på den sista sträckan ett par sekunder före ryssarna Aleksandr Bolsjunov och Sergej Ustiugov och det stod klart att trion skulle göra upp om de två resterande pallplaceringarna.

Med två kilometer kvar ökade Bolsjunov på tempot. Mäki hängde med och Ustiugov tvingades släppa. Det innebar att andraplatsen blev en kamp mellan Bolsjunov och Mäki.

Mäki åkte i mål som tvåa och Bolsjunovs ryska förstalag diskades strax därefter. Norge vann stafetten med 41 sekunders marginal till Finland.

Remi Lindholm körde tredjesträckan i Finlands andralag som slutade åtta. Lindholm gick ut som åtta och växlade som nia. Han tappade alltså en placering och passerades av USA.

Resultat, herrstafett (4 x 7,5 km):

1. Norge 1.07.56,8
(Pål Golberg, Emil Iversen, Sjur Røthe, Simen Hegstad Krüger)

2. Finland 1 +40,9
(Perttu Hyvärinen, Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Joni Mäki)

3. Ryssland 2 +1.07,2
(Ilja Semikov, Ivan Jakimusjkin, Andrej Melnitjenko, Sergej Ustiugov)

4. Tyskland +1.39,4
(Jonas Dobler, Janosch Brugger, Florian Notz, Friedrich Moch)

8. Finland 2 +5.30,5
(Markus Vuorela, Juho Mikkonen, Remi Lindholm, Petteri Koivisto)

Ryssland 1 diskvalificerades
(Aleksej Tjervotkin, Jevgenij Belov, Denis Spitsov, Aleksandr Bolsjunov)