Hoppa till huvudinnehåll

Snart kan utryckande ambulanser surfa på gröna vågen i Karleby

Två män med munskydd sitter i en ambulans och tittar på en skärm.
Jukka-Pekka Koskela och Jani Koppelo testade hur systemet fungerade i Karleby. Två män med munskydd sitter i en ambulans och tittar på en skärm. Bild: Kaje Komulainen / Yle brand- och räddningsarbete,ambulanser,Karleby,hali-systemet

En ambulans på utryckning närmar sig en korsning. I bilen finns en GPS-enhet som berättar för trafikljusen att nu ska de byta till grönt ljus.

– Så här smidigt öppnar sig trafiken framför ambulansen, säger Jukka-Pekka Koskela, överläkare för akutvården inom Mellersta Österbottens vårdområde, under en provtur.

I Karleby testar man nu det nationella systemet Hali som ska ge utryckningsfordon gröna ljus i korsningarna, det vill säga en grön våg. När testerna är klara, tas systemet i bruk.

Under en utryckning är varje minut viktig. En grön våg tömmer korsningarna på bilar på ett säkert sätt och det gör att utryckningsfordon kan köra vidare snabbt och tryggt.

Ambulans utryckning
(Arkivbild) Systemet hjälper ambulanser säkert genom korsningar. Ambulans utryckning Bild: Yle/Madeleine Boström räddningsverket i östra nyland

Systemet kan i bästa fall rädda liv.

– Speciellt om det är frågan om kritiska fall, till exempel om det gäller en hjärtinfarkt, återupplivning eller någon annan sjukdom som kräver brådskande vård, säger Koskela.

– Vid en återupplivning kan man krasst säga att varje minut motsvarar ungefär tio procent i prognosen. Ju snabbare man kommer fram till sjukhuset desto bättre är patientens prognos, säger Koskela.

Ett system av flera

Hali-systemet följer utryckningsfordonens färd med hjälp av GPS och när fordonet närmar sig en korsning ändrar systemet trafikljusen till grönt. Systemet tar hjälp av fordonets blinkers för att veta åt vilket håll det ska svänga.

Ett finger trycker på en röd knapp på en enhet som lite liknar en dator.
I varje fordon installeras en GPS-enhet. Ett finger trycker på en röd knapp på en enhet som lite liknar en dator. Bild: Kaje Komulainen / Yle brand- och räddningsarbete,Karleby,ambulanser,hali-systemet

För tillfället använder flera kommuner lokala system med egna servrar, men problemet är att de inte kommunicerar sinsemellan. Det vill det nationella Hali få en ändring på.

– Målsättningen är att hela landet skulle använda samma system. Det kan vara verklighet inom ett par år om kommunerna har viljan att ansluta sig, säger Jani Koppelo, kvalitetschef för Hali.

Underlättar för föraren

Om alla använder samma system kan utryckningsfordonen använda det oavsett vilken kommun de kör igenom. På samma gång minskar också behovet av att använda de lokala resurserna till att upprätthålla systemen.

Det underlättar också förarens arbete om hen vet att systemet följer utryckningsfordonets färd.

– Så klart ligger ändå alltid ansvaret på föraren och en utryckning är i sig inte heller en orsak att ta onödiga risker, säger Koskela.

De största investeringarna som krävs för att ta i bruk systemet är en GPS-enhet som placeras i bilarna och en server för själva systemet.

Hali-systemet har utvecklats i Uleåborg under tio år. Det ägs av Uleåborgs stad, Oulu-Koillismaas räddningsverk och Fintraffic Väg Ab.

Förutom i Uleåborg så används också det lokala systemet i till exempel Vasa, Tammerfors och Helsingfors.

Artikeln baserar sig på Yle Kokkolas artikel Hälytysajoneuvojen vihreän aallon satelliittiohjaus etenee – ajoa helpottava Hali-järjestelmä voi olla käytössä valtakunnallisesti jo parin vuoden kuluttua skriven av Kaje Komulainen. Översättning och bearbetning av Ulrika Stagnäs-Lund.