Hoppa till huvudinnehåll

Stavslag, hockeytackling och ett gäng förbannade ryssar – Joni Mäki dömer ut Bolsjunovs uppträdande och berättar om kaxiga avgörandet: "Han blev provocerad"

En enda sak dominerade efter stafetterna. Vad höll Aleksandr Bolsjunov egentligen på med? Mitt i kalabaliken fick Joni Mäki en smäll – och finländska ankaret tycker att han gjorde rätt.

Finlands första pallplats i en världscupstafett på herrsidan sedan november 2000 pratade få om efter avgörandet i Lahtis. Aleksandr Bolsjunovs hjärnsläpp på målrakan var fult och något som ingen någonsin hade sett på en skidstadion.

– Det där hör inte hemma i skidspåret. Jag hoppas att det inte händer igen, säger Joni Mäki.

Precis varenda tv-bolag som är på plats i Lahtis ville höra Mäkis bild av situation. Vad hände? Hur kändes det? Vad sa ryssarna?

– De gick ganska heta hela högen efter målgången, säger Mäki.

– Jag är van vid närkontakt och täta dueller från sprint. Men det är något annat att gå på någon fysiskt.

"Den bomben hade vi klarat oss utan"

Hans lagkamrater Iivo Niskanen, Ristomatti Hakola och Perttu Hyvärinen fördömer i tur och ordning Bolsjunovs agerande.

Vi har inga skydd på oss. Man måste respektera sina motståndare så mycket att man inte håller på med något sådant oavsett vad som händer

På upploppet slog den ryske stjärnan efter Mäki med sin ena stav ett par gånger och efter målgången knuffade han omkull finländaren med en tackling. I fallet landade Mäki på högra handen och när han kommer till intervjuerna har han snö lindat runt handen.

– Det var väldigt osportsligt och jag har aldrig sett något sådant. Vi har inga skydd på oss. Man måste respektera sina motståndare så mycket att man inte håller på med något sådant oavsett vad som händer, säger Niskanen.

– Bomben som briserade vid målgången hade vi klarat oss utan. Det behövdes inga ord efteråt. Blickar räckte, säger Hakola.

– De kokade allihop och våld hör inte hemma i vår sport, säger Hyvärinen.

Utmärkt glid hjälpte

Finländska laget och lagledningen var rörande överens om att Bolsjunovs anledning till utbrottet var obefogad. Mäki kom först genom den sista kurvan och valde till slut att ta spåret längst till höger.

– Jag förutspådde att han försöker komma om till höger med hög fart. Jag ville inte ge honom den filen och ville tvinga honom till vänster. Sen var han tydligen så nära att han inte hann reagera när jag hade valt fil, men jag tycker att jag var först.

Bolsjunov kör över Mäki.
Bolsjunov kör över Mäki. Bild: Yle/Tomi Hänninen Världscupen i längdåkning

Tävlingsjuryn granskade situationen och till slut diskades Rysslands förstalag. Mäki var lugn under tiden som repriserna vevades.

Han konstaterar att åkningen på ankarsträckan kändes väldigt bra och dessutom hade han strålande glid.

– Han blev väl också provocerad när jag gled förbi och kunde kasta en blick mot honom. När vi hade klarat av sista kurvan före stadion sa jag ”bye” till honom. Jag hade så mycket bättre skidor att jag var rätt säker på min sak. Han trodde knappast att han skulle spurta mot mig.

Niskanen åkte utmärkt

Norge vann stafetten, men Finlands andraplats är ett kvitto på att det fins fog för optimism inför VM.

– Vår plan gick i lås. Iivo skulle göra jobbet på tredje sträckan och bädda för ankaret. Och nu har vi ett ankare som kan konkurrera. Det lovar gott, säger landslagstränaren Mikko Virtanen.

Niskanen gjorde en alldeles utmärkt fristilssträcka.

– Vi har pratat om att jag kan köra fritt och nu var det läge. Det var ett test inför VM, säger en nöjd Niskanen.

De finländska landslagsledarna fördömer också Bolsjunov. De konstaterar krasst att det var väldigt osportsligt.

– Jag förstår inte det som han gjorde. Vi får se om det kommer fler straff, säger förbundskaptenen Teemu Pasanen.

Läs också