Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Bakslag för Qanon, hemvårdsstödets följder och ett drömhus av lera, betong och halm

En Q-symbol på en käpp med kongressbyggnaden Capitolium i bakgrunden.
Det viftades med flera Qanonsymboler under angreppet på Capitolium den sjätte januari 2021. En Q-symbol på en käpp med kongressbyggnaden Capitolium i bakgrunden. Bild: Kevin Dietsch/UPI/Shutterstock/All Over Press QAnon,konspirationsteorier,USA,Donald Trump,Kapitolium

God söndag! Här listar vi fyra intressanta artiklar för söndagsläsning.

Bidens tillträde stort bakslag för Qanonrörelsen: "Vilket bedrägeri!"

Anhängare till den Donald Trump-trogna högerextremistiska konspirationsteorin Qanon är besvikna och känner sig förrådda efter onsdagens presidentskifte i USA.

Nu varnar forskare om att frustrerade Q-anhängare kan ta till våld.

Forskargrupp föreslår slopat hemvårdsstöd trots motvilja från Centern

Hemvårdsstödet leder till sämre lön för mödrar och är en central orsak till Finlands låga sysselsättningsgrad. Det anser en forskargrupp vid Arbets- och näringsministeriet. Gruppen vill slopa stödet som nästan enbart används av kvinnor.

– Hemvårdsstödet minskar på kvinnors arbetskraftsdeltagande med ungefär 10 000 personer, säger Markus Jäntti, professor i ekonomi vid Stockholms universitet.

professor Markus Jäntti
Professor Markus Jäntti föreslår sysselsättande åtgärder på uppdrag av regeringen. professor Markus Jäntti Bild: Yle/ Patrik Schauman markus jäntti

Emmi Peltonen fick kärleken till konståkning med modersmjölken: "Om jag frågar mamma eller mormor om råd vet de genast vad de ska säga"

Då Emmi Peltonen gjorde OS-debut 2018 blev hon olympier i tredje generationen. Pappa Ville är fyrfaldig OS-medaljör i ishockey och farfar Esa fyrfaldig OS-representant i samma gren. Men passionen för konståkning – den har hon fått i arv från mamma Hanna och mormor Seija.

Emmi Peltonen har tränat med ansedda topptränare utomlands där allt kretsar kring konståkningen, men insett att hon trivs bäst i Finland där familjen och vännerna finns.

Emmi Peltonen på uteis i Helsingfors.
Emmi Peltonen i vintermundering på Braheplan i Helsingfors. Emmi Peltonen på uteis i Helsingfors. Bild: Yle / Marianne Nyman Emmi Peltonen,konståkning,Konståkare

Drömhuset är byggt av lera, betong och halm - Nykarlebybor bygger, återvinner och odlar som livsstil

För Khalid och Jennie Wikström i Nykarleby har byggandet av ett friskt och miljövänligt hus blivit en livsstil.

De har suttit och silat halm, sågat ut blommor i skåpdörrarna i köket och hämtat ett lastbilslass med lera - och nu trivs de i sitt projekt som värms med jord, sol och ved.

Vardagsrum med öppen spis.
Mycket av materialen i huset är återvunna eller närproducerade. Vardagsrum med öppen spis. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist vardagsrum,Nykarleby,wikström

Läs också