Hoppa till huvudinnehåll

Aleksandr Bolsjunov ber om ursäkt efter angreppet på Joni Mäki – ryssen riskerar fortfarande avstängning: "Det fanns en mycket stor skaderisk"

Aleksandr Bolsjunov med Joni Mäki i bakgrunden.
Aleksandr Bolsjunov var rasande efter stafetten. Aleksandr Bolsjunov med Joni Mäki i bakgrunden. Bild: Yle/Tomi Hänninen Aleksandr Bolsjunov,Joni Mäki

Det är fullt möjligt att Aleksandr Bolsjunov trots allt stängs av efter skandalen i gårdagens stafett i Lahtis, tror Juha Kolu, medlem i Fis regelkommitté för längdskidor. Nu ber Bolsjunov om ursäkt av Joni Mäki, samtidigt som Skidförbundet vill ha ett klart ställningstagande av Fis.

Rysslands ankare Aleksandr Bolsjunov skämde ut sig i söndagens herrstafett i Lahtis, då han först slog till Joni Mäki med staven på upploppet och sedan glidtacklade finländaren i målområdet.

Händelserna chockade skidvärlden, men internationella skidförbundet Fis tävlingschef Pierre Mignerey meddelade strax efter loppet att diskvalificering av det ryska laget var den enda följden.

Men Fis disciplinnämnd kan fortfarande bestraffa Bolsjunov. Det berättar Juha Kolu, medlem i Fis regelkommitté för längdskidor, för Yle Urheilu.

– Personligen tror jag att det främst kan handla om någon slags avstängning. Det är svårt att förutspå hur det blir. Så här kraftigt våld har vi inte sett i längdskidåkningen på åratal, tycker Kolu.

Ryssens tackling väcker till och med frågor om Fis regelbok borde uppdateras.

– Reglerna har fungerat bra hittills. Domarna har goda verktyg i vanliga fall. Men för en sån här situation finns det kanske inte något passligt straff, jag vet inte om man borde göra en uppdatering i regelverket.

Bolsjunov bad om ursäkt

Enligt Kolu tar den disciplinära processen efter Lahtisspelen inte länge. Ärendet kan vara färdigbehandlat på 72 timmar.

– Det ligger i allas intresse att få ett beslut så snabbt som möjligt. Idrottarnas integritet är en självklar regel, inget fysiskt våld är acceptabelt.

– Nu snackar vi inte om någon liten stöt. Det här var en händelse med två delmoment, där det kunnat gå illa. Det fanns en mycket stor skaderisk.

Aleksander Bolsjunov har precis lagt in en rejäl tackling på Joni Mäki.
Aleksander Bolsjunov har precis lagt in en rejäl tackling på Joni Mäki. Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari Joni Mäki,Aleksandr Bolsjunov

Sent på måndagskvällen kom också en ursäkt från det ryska landslaget för det osportsliga uppträdandet.

– Å det ryska skidförbundets vägnar vill Aleksandr Bolsjunov och Jelena Välbe be om ursäkt för Aleksandrs reaktion mot Joni Mäki i samband med herrstafetten i Lahtis.

– Fientlighet är inte en del av det ryska lagets anda och vi värdesätter schysst agerande i alla situationer. Aleksandr Bolsjunov har därför bett Joni Mäki om ursäkt och ett officiellt ursäktsbrev har skickats till det finländska skidförbundet av Rysslands skidförbund, står det i ryska förbundets uttalande.

Finland har kontaktat Fis

Bolsjunovs attack har polisanmälts av finländska medborgare. Joni Mäki vill själv ändå inte gå så långt.

– Jag har förvånats av hur stor grej det här blivit i media. Jag förväntade mig inte att det skulle bli så här, säger finländaren till Yle Urheilu.

Finlands ankare klarade sig utan benbrott – och säger sig också ha en gnutta förståelse för Bolsjunov.

– Jag förstår på någon nivå att känslorna svallar då man tävlar. Då kan man göra något ogenomtänkt, som man inte menar.

Aleksandr Bolsjunov och Joni Mäki är nära att kroka i varandra på målrakan.
Aleksandr Bolsjunov och Joni Mäki är nära att kroka i varandra på målrakan. Bild: Lehtikuva längdskidåkning,Aleksandr Bolsjunov,Joni Mäki

Skidförbundet har också skicka en officiell förfrågan till Fis, meddelade man på Twitter.

– Vi vill veta vad Fis tycker om detta. Är det här okej och kommer de att göra något? Det är inte bra för oss att sådana här saker sker, sa förbundets presschef Soili Hirvonen till NRK.

– Vi vill ha en trygg idrottsmiljö. Vårt mål är att förhindra situationer som dessa sker på nytt, och Fis måste ta hand om det. Samtidigt måste följderna hänga ihop med Fis regelverk, kommenterade i sin tur Skidförbundets verksamhetsledare Ismo Hämäläinen.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också