Hoppa till huvudinnehåll

Är VM-medalj i stafetten fortfarande aktuellt för Finlands damlag? Landslaget står fast vid tuffa målet: "Men det är inte ens realistiskt att vi når Norge och Sverige"

Krista Pärmäkoski, Laura Mononen, Kerttu Niskanen och Johanna Matintalo firar pallplats.
Krista Pärmäkoski, Laura Mononen, Kerttu Niskanen och Johanna Matintalo ingick i Finlands förstalag i Lahtis. Krista Pärmäkoski, Laura Mononen, Kerttu Niskanen och Johanna Matintalo firar pallplats. Bild: Yle/Tomi Hänninen Krista Pärmäkoski,Kerttu Niskanen,Laura Mononen,Johanna Matintalo

Finlands stafettmål står stadigt kvar. Damlaget går för att släcka medaljtorkan i Oberstdorf om en månad – och i första hand gräva brons.

En dryg månad före världscupstarten i Ruka var landslagstränaren Glenn Lindholm positiv.

– Vi skulle vara väldigt nära en medalj med VM-stafett i morgon, sa Lindholm.

Tre månader senare är Finlands damlag ett frågetecken. Efter tredjeplatsen i stafetten i Lahtis sa Krista Pärmäkoski att alla måste höja sin nivå för att det ska bli kamp om VM-medaljer i Oberstdorf.

Dagen före var Kerttu Niskanens prognos att det går över förväntan om Finland är på pallen.

– Vårt mål är stafettmedalj i Oberstdorf. Det är länge sen senast – men det blir inte lätt, säger Lindholm till Yle Sporten i Lahtis.

Det blev helnordiskt på pallen i söndags. Det var också fallet när Finland tog brons under Lahtis-VM 2017. Det är senast som damlaget har tagit en stafettmedalj.

– Jämfört med söndagens stafett kommer USA och Ryssland med bättre lag till VM. Norge och Sverige kör i en egen klass. Det är inte ens realistiskt att vi ska nå de två lagen, säger Lindholm.

Vem tar fjärde platsen?

Efter söndagens tävling är det definitivt klart att Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski utgör tre fjärdedelar av laget.

Den fjärde platsen är ett frågetecken. I söndags körde Laura Mononen den första fristilssträckan i förstalaget och Jasmi Joensuu i andralaget.

Laura Mononen efter stafettsträcka i Lahtis.
Laura Mononen körde i samma fart som Jasmi Joensuu i söndags. Laura Mononen efter stafettsträcka i Lahtis. Bild: Yle/Tomi Hänninen Laura Mononen

Mycket talar för att en av de två blir fjärde kuggen i VM-laget.

– När vi kommer till VM kör den som är i bäst form. Det är inte märkligare än så och så får vi också bästa tänkbara resultat, säger Mononen.

– Det är bara positivt med konkurrens. Vi idrottare har en bra roll. Vi behöver inte fatta besluten, säger Joensuu.

Under en jämntjock första del av världscupen tycker Lindholm att Joensuu varit en ljusglimt.

– VM var en lite avlägsen förhoppning i början av säsongen. Nu har det blivit realistiskt. Om jag förtjänar en stafettplats kommer jag att göra mitt yttersta. Tanken är att vara i mitt livs bästa form i VM, säger 24-åriga Joensuu.

Damernas trumfkort VM-laddar på hög höjd

Det återstår tre världscuphelger och FM i Pyhäjärvi före VM-starten i Tyskland.

– Vi har en bit till vår absoluta toppform. Något saknas fortfarande. Tävlingarna och den sista uppladdningen inför VM ska höja formen, säger Lindholm om landslagets läge.

Enligt Lindholm är Johanna Matintalo allra närmast VM-formen på damsidan.

– För Kerttus del saknas det sista ännu. Krista är längre från sin formtopp, men hon vet vad hon gör.

Krista Pärmäkoski åker.
Krista Pärmäkoski ska söka efter toppformen på hög höjd. Krista Pärmäkoski åker. Bild: EPA Krista Pärmäkoski

Pärmäkoski kommer att köra världscupen i Falun den här veckan. Efter det väntar ett knappt två veckor långt VM-läger i Seiser Alm tillsammans med bland annat Niskanen.

– Det är definitivt en optimal uppladdning för de två inför VM, säger Lindholm.

Stafettsöndagen och två pallplatser gav ett positivt avstamp från Lahtis för landslaget. Lindholm kallar resultaten väldigt välkomna efter noll topp tre-platser före det i vinter.

– Herrarna stod på pallen i stafett för första gången på över tjugo år. Där finns klar medaljchans i VM. Frankrike var inte i Lahtis och de har ett bra lag, men vårt lag kommer att kriga om en medalj.

Läs också