Hoppa till huvudinnehåll

Kolumn: I skuggan av Bolsjunovs påhopp tornar VM-stafetten upp sig som en medaljdistans – alla pusselbitar föll på plats i Lahtis

Joni Mäki åker stafett och blir slagen av Bolsjunov.
Uppgörelsen mellan Joni Mäki och Aleksandr Bolsjunov hamnade i fokus. Joni Mäki åker stafett och blir slagen av Bolsjunov. Bild: Yle/Tomi Hänninen Joni Mäki,Aleksandr Bolsjunov

Hela skidvärlden förfasas av Aleksandr Bolsjunovs bryska metoder. Finland borde lägga det till handlingarna och blicka framåt. Mot VM, mot en högst trolig och mycket efterlängtad framgång i herrstafett.

Bilder säger mer än tusen ord?

När Aleksandr Bolsjunov tappade huvudet och all form av värdighet mitt framför våra ögon var det inget annat än en vad-sysslar-du-med-stund. Det behövs inga långa, fördömande utläggningar och ”aldrig sett något liknande”-konstateranden.

– Blickar räckte, som Ristomatti Hakola sa när han sammanfattade stämningen i målfållan.

Synd att det gick på detta viset.

Det fanns ju så mycket annat att titta på. Finland hänger upp underställen och packar ner vallabänkarna med siktet inställt på en enda sak nu.

En mästerskapsstafett på skidor är alltid en fascinerande idrottsstund. Den omfattar alltid himmel och helvete, den här vintern har den också alla förutsättningar att ramas in av en finländsk medalj.

Huden knottrar sig nästan

Statistiken som det internationella skidförbundet hade grävt fram från de dammiga arkiven i helgen var osannolik. Att Finland inte hade varit på pallen i en herrstafett sedan november 2000 lät så otroligt att min kollega var tvungen att granska siffrorna i sömmarna.

De stämde. Odd-Bjørn Hjelmeset, Silvio Fauner och Mikhail Botwinov fanns i motståndarlagen, Sami Repo vann en spurtuppgörelse mot Espen Bjervig.

Huden knottrar ju sig nästan när man läser resultatlistan. Några månader efter det där brann stora delar av finländsk elitlängdåkning upp i Lahtis.

Ungefär två decennier efter skandalmästerskapet i Salpausselkä-terrängen är herrlaget tillbaka där det borde vara.

Nu har Finland åtminstone en avslutare som vågar ta för sig. Joni Mäki framstår som världens snällaste kille, men ute i terrängen retade han gallfeber på Bolsjunov i söndags

Den omskrivna upploppsuppgörelsen och Bolsjunovs påhopp vid mållinjen överskuggar faktumet att Finland gjorde en utsökt insats. Alla bitar föll på plats den här gången.

Blåvita stafettsynden

När den lite bullrige landslagstränaren Mikko Virtanen hade svarat på de obligatoriska Bolsjunov-frågorna fick han fundera på den sportsliga insatsen också.

– Vår plan fullbordades. Hakola gjorde en suverän andrasträcka, Iivo gjorde jobbet på den tredje. Och nu har vi ett ankare som kan göra saker på sista sträckan.

Den blåvita stafettsynden har alltid varit avslutaren. När Northug, Hellner eller någon tysk har tonsatt ankaretapperna har Finland hakat på med åkare utan något som helst spurtspets.

Nu har Finland åtminstone en avslutare som vågar ta för sig. Joni Mäki framstår som världens snällaste kille, men ute i terrängen retade han gallfeber på Bolsjunov i söndags.

Niskanen i blickfånget

Det ska tilläggas att VM-sträckorna i Oberstdorf är tio kilometer långa, formsvajige Perttu Hyvärinen behöver träffa helt rätt på sin etapp och Joni Mäki måste få ryggar att kroka sig fast i.

I VM-stafetten finns det bara två favoriter. Norge och Ryssland är skidvärldens två överlägset bästa nationer när det gäller topp och bredd.

Frankrike? Definitivt med i medaljdiskussionen. Italien och Sverige? Kanske, kanske.

Finland? Vägen ligger öppen mot VM-bronset.

Iivo Niskanen kör i Lahtis 2021.
Iivo Niskanen är säker på att formen lyfter ännu mer när VM närmar sig. Iivo Niskanen kör i Lahtis 2021. Bild: Yle/Tomi Hänninen Iivo Niskanen

Precis som vanligt landar blickarna på Iivo Niskanen till slut. Finlands enda riktigt stora världsstjärna i längdåkning är en termostat för hela landslagets chanser till VM-framgång.

Niskanen i kalasform är en medaljkandidat på både skiathlon och femton fritt, en guldfavorit på den klassiska femmilen och en nyckelfigur i stafetten.

– Ett VM-test, sa Niskanen om att köra fristil i stafetten.

Det föll så väl ut att det knappast finns orsak att sova oroligt om nätterna för uppställningen. Med drygt en månad till startskottet i Oberstdorf är kvartetten Hyvärinen, Hakola, Niskanen och Mäki spikad om inget oförutsett inträffar.

Läs också