Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Plötsligt är det Sverige som stänger gränserna – trots kritiken när grannländerna gjorde det samma i fjol

En bild på Sveriges flagga med Marianne Sundholms bild ovanpå.
Den brittiska mutationen har fått Sverige att agera på samma sätt som grannländerna gjorde redan alldeles i början av pandemin, skriver Svenska Yles Nordenkorrespondent Marianne Sundholm. En bild på Sveriges flagga med Marianne Sundholms bild ovanpå. Sverige,marianne sundholm

Rädslan för den brittiska mutationen fick Sverige att utan omsvep stänga gränsen först mot Danmark, sedan mot Norge. "I den här pandemin har kraftfulla åtgärder krävts och tuffa beslut varit tvungna att fattas", motiverar svenska regeringen nu. I fjol lät det annorlunda.

Coronakrisen har varit en prövning för gränssamarbetet i Norden och hela Europa. Turistresandet får mycket uppmärksamhet men värst drabbade är de gränsregioner där invånare har jobb, familj och vardag på båda sidor om en i normala fall rätt osynlig landsgräns. Arbetspendlare har kommit i kläm och gränshandel har upphört, en del har till och med haft svårt att få träffa familjemedlemmar.

I Tornedalen ledde kontrollerna i våras till flera JO-anmälningar och till slut också kritik från JO mot Gränsbevakningsväsendet. I Öresundsområdet förekom det tandagnisslan över semestrande danskar i Skåne när gränsen till Danmark var stängd för svenskar men inte tvärtom, trots att smittspridningen i Skåne var lägre.

I fjol bekymrade sig den svenska utrikesministern Ann Linde (S) för att det nordiska samarbetet tar skada av de stängda gränserna.

Sveriges Nordenminister Anna Hallberg har flera gånger under pandemin uttryckt samma oro och önskat ett större samarbete i gränsfrågorna. "Vi kan inte hålla på och stänga och öppna gränser varannan vecka", sade hon till Svenska Yle i september.

Men i vinter har det varit alldeles annat ljud i skällan gällande den saken. Den brittiska mutationen har fått Sverige att agera på samma sätt som grannländerna gjorde redan alldeles i början av pandemin.

Den brittiska mutationen har fått Sverige att agera på samma sätt som grannländerna gjorde redan alldeles i början av pandemin

Resor från Danmark och Storbritannien stoppades snabbt före jul, och i helgen också resor från Norge.

Gränsstängningen till Danmark är sträng och har lett till problem för många i Öresundsregionen.

SR rapporterade tidigare i år om en trettonåring skriven hos pappa i Köpenhamn som inte fick åka till mamma i Malmö. Från mitten av januari bestämde den svenska regeringen att undanta minderåriga från inreseförbudet, men i övrigt räcker inte familjeband utan medborgarskap för att komma över gränsen.

I beslutsmotiveringarna på regeringens hemsida står det att regeringen är medveten om inreseförbudens negativa konsekvenser och att besluten inte fattats lättvindigt: "I den här pandemin har kraftfulla åtgärder krävts och tuffa beslut varit tvungna att fattas", motiveras de. Men så kan man väl anta de norska, danska och finska regeringarna kände när de stängde mot Sverige i våras.

Intressant i sambandet är dessutom att det i fråga om inreseförbudet från Danmark och Norge inte är bara virusmutationen som oroar, utan Sveriges lättare restriktioner på shoppingfronten: när Danmark stängde köpcentrum och Oslo Vinmonopolet var rädslan att danskar och norrmän börjar ta sig över gränsen till svenska affärer i stället. En inte helt obefogad oro med tanke på de Vinmonopolköer som uppstod i Oslos grannkommuner i helgen.

"Världens mest integrerade region" skulle Norden bli, enligt Nordiska rådets vision från hösten 2019. Sedan bröt epidemin ut och det var stundvis svårt att se något nordiskt samarbete alls kring krisen och hanteringen av den.

Nu sätts hoppet till vaccin och vaccinpass, smidigare snabbtestning vid gränser och framför allt en (än så länge) avtagande smittspridning i både Sverige och de flesta områdena i Norden.

Politiker och myndigheter har under det senaste året poängterat att samarbete mellan länderna fortfarande är viktigt. Men för dem som är vana vid ett liv på två sidor om någon landsgräns är väntan på en normalare vardag lång. Nordborna har fått en stark påminnelse om att de osynliga landsgränser de normalt passerar obekymrat och obemärkt i allra högsta grad existerar.