Hoppa till huvudinnehåll

Patrik Laine fick ett varmt välkomnande av den hårda, profilstarka tränaren och berättar om sina framtidsplaner till Yle Urheilu: "Jag är öppen för att fortsätta i Columbus"

Patrik Laine
Patrik Laine blev överraskad och ivrig över flytten till Columbus Patrik Laine Bild: Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved Patrik Laine

Det senaste dygnet har varit en oförglömlig tid för Patrik Laine. Den finländska hockeystjärnan har levt med transferrykten de senaste åren och på lördag kväll finsk tid stod det klart att han flyttar från Winnipeg till Jarmo Kekäläinens organisation Columbus Blue Jackets.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Tommi Seppäläs artikel Patrik Laine kertoo Yle Urheilulle ajatuksensa sopimuksesta ja tulevaisuudesta uudessa seurassa – "Olen avoin jatkamaan Columbuksessa"

Förutom Laine flyttade också anfallaren Jack Roslovic till Columbus. I den stora spelaraffären fick Winnipeg å sin sida en centerforward av toppklass i Pierre-Luc Dubois.

Trots att spelaraffären slutligen överraskade få, kom beskedet ändå som en liten chock för Laine.

– Det hade talats om allt möjligt, men visst kom affären som en överraskning. Jag hade förberett mig på att börja spela igen så småningom efter skadan, men så blev det inte. Så här är det inom hockeyn och sådant här händer, säger Laine till Yle Urheilu på söndag kväll.

– Visst kändes det lite konstigt när det slutligen hände. Det sjönk liksom inte riktigt in under hela dagen att jag inte längre är en del av Winnipeg. Men jag är väldigt ivrig. Det ska bli roligt att få en nystart och en ny chans.

Jag har fått många goda vänner under mina fyra och ett halvt år i klubben, det var inte lätt att ta farväl― Patrik Laine

Efter att affären slutligen blev verklighet berättar Laine också varför han via sin agent bad om att bli trejdad från klubben, som han för två och ett halvt år sedan bara var tre matcher från att nå Stanley Cup-finaler med. Laine hann göra sammanlagt 140 mål för Winnipeg på 306 matcher.

Laines 1,04 mål per spelad timme är den så kallade nya Winnipeg Jets-erans bästa notering bland alla som spelat minst 50 matcher.

Han gjorde resultat, men det var någonting som skavde.

– Det fanns många väldigt skickliga anfallare och vi hade en bra bredd i offensiven. Kanske vi bara inte passade ihop på bästa möjliga sätt. Antagligen hade alla parter lite olika åsikt om hur jag skulle användas bäst, konstaterar Laine och syftar på den roll och speltid han fick.

Patrik Laine firar mål
Patrik Laine har blivit god vän med många i Winnipegs organisation under sina fyra och ett halvt år i klubben. Patrik Laine firar mål Bild: Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved contact: sales@iconsportswire.com http://iconsportsmedia. Patrik Laine,NHL,Winnipeg Jets

I samma andetag betonar han ändå att han inte är bitter. Anfallaren hade svårt att ta farväl av sina gamla lagkompisar i lördags.

– Det var tufft, inte alls roligt. Jag har fått många goda vänner under mina fyra och ett halvt år i klubben. Det var inte lätt att ta farväl av spelarna, funktionärerna och resten av personalen. Men man ser ju killarna igen på isen och vem vet, kanske jag får spela med någon av dem i samma lag igen, konstaterade Laine.

– Trots att det gick så är, är jag inte bitter. Jag önskar bara allt gott åt alla som blev kvar.

Nytt lag, ny chans

Columbus innebär en helt ny värld för Laine. Utgångsläget är att Laine får den roll som toppspelare som han hoppades på i Winnipeg. Han kommer att ta plats i första kedjan och han kommer att få ansvar för hela slanten, också i power play.

Medaljens baksida är lagets nivå. Det är klart att Columbus inte kommer att erbjuda tigern från Tesoma-hallen i Tammerfors sådana kedjekompisar som han fick spela med i Winnipeg. Till exempel i säsongsöppningen fick Laine ta plats bredvid Kyle Connor, som under tre säsonger på raken gjort 30 mål och kvalitetscentern Paul Stastny.

Jack Roslovic
Jack Roslovic gör Laine sällskap i Columbus. Jack Roslovic Bild: Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved contact: sales@iconsportswire.com http://iconsportsmedia. Jack Roslovic

Speciellt nu när Dubois lämnade Columbus har laget ingen center som står sig mot Stastny och knappast heller någon ytter av Connors kaliber, om man inte då räknar med Laine förstås.

Men det är klart att Roslovic som återvänder till sina hemtrakter tillsammans med Laine kan utvecklas till en riktigt bra anfallare som i bästa fall står inför sitt genombrott som center.

– Jag har enbart goda tankar om laget. I fjol fällde de Toronto ur slutspelet och för två år sedan förhandsfavoriten Tampa direkt med 4–0 i segrar. I ett ungt lag finns det massor med potential och det ska bli roligt att fara dit. Jag gillar lag med bra unga spelare och skickliga veteraner, säger Laine.

Han är hård men rättvis – vi kommer helt säkert att komma överens― Patrik Laine om John Tortorella

Laine följde noga med i lördags då Columbus tog sig an Tampa och vann drabbningen med 5–2.

– Jag tittade på matchen och killarna spelade bra. En fin seger. Jag är ivrig över att få bli en del av det gänget och bidra med mitt eget kunnande, säger Laine med iver i rösten.

Ännu vet man inte när Laine får dra på sig Columbus tröja för första gången. Först måste han fixa visum, vilket enligt spelaren själv borde gå på några dagar. Sedan följer coronakarantän.

Enligt Laine klarar han sig med ett par dagar i karantän, då han flyger med privatplan till Columbus. Han har också återhämtat sig från skadan som han drog på sig i Winnipeg.

– Hoppas jag får spela så fort som möjligt. Visumfrågan är förstås inte i mina egna händer, men annars ska jag nog vara i skick. Jag har skaffats dit för att spela, så jag hoppas jag får göra det så snart som möjligt.

John Tortorella är en tränare som väcker känslor.
Laine om Tortorella: "Alla får skit om det finns en orsak. Han har inga favoriter." John Tortorella är en tränare som väcker känslor. Bild: Andy Lewis/Icon Sportswire/AOP John Tortorella

Inte rädd för "Torts"

Spelaraffären väckte också frågan hur två väldigt frispråkiga personer i form av Patrik Laine och den temperamentsfulla Columbus-tränaren John Tortorella ska komma överens.

Trots att NHL-historiens mest framgångsrika amerikanska tränare har slipats genom åren, så kommer ryktet att leva med honom ända till slutet. Å andra sidan beskrev två tidigare NHL-spelare i lördags på Twitter Tortorella som den bästa tränare de haft.

Laine ser ingen orsak till varför samarbetet inte skulle fungera.

– Vi ringdes i går och det var ett riktigt trevligt samtal. Han hälsade mig välkommen och verkade riktigt ivrig. Jag fick en bra, varm känsla, summerar Laine den första kontakten med sin nya tränare.

Laine är väldigt medveten om vart han är på väg.

– Jag har förstått att han är en tränare som man får skit av om man gör dåligt ifrån sig. Och att det inte spelar någon roll vem du är. Alla får skit om det finns en orsak. Han har inga favoriter. Min uppfattning är att han är hård men rättvis. Han vill vinna och göra spelarna bättre.

– Om du jobbar hårt är det inga problem. Jag tror inte att jag på den här punkten kommer att få några problem heller.

Många befarade det värsta när Kekäläinen anställde Tortorella som chefstränare hösten 2015, men knappt några rubriker alls om gräl mellan spelare och tränare har synts till. Tränaren kan inte beskyllas för att Ryan Johansen och Pierre-Luc Dubois velat lämna laget. I bägge fallen var det spelarnas eget agerande som låg bakom slutresultatet.

– Vi kommer helt säkert att komma överens.

Patrik Laine.
Laine tror att han kommer att trivas i Columbus. Patrik Laine. Bild: Tomi Natri/All Over Press Patrik Laine

Fortsättningen öppen

Resultatet av spelaraffärer i NHL ska egentligen utvärderas först efter flera år. Det gäller inte minst också Laine, eftersom hans kontrakt tar slut på sommaren. Dubois kontrakt med Jets sträcker sig till sommaren 2022.

Det är Laines eventuella fortsättning i klubben som avgör hur lyckad affären var.

Columbus GM Jarmo Kekäläinen betalade ett högt pris för Laine och Roslovic, så hans första uppdrag blir att få Laines namn på ett nytt avtal. Ju längre desto bättre. Roslovic kritade i lördags på ett tvåårigt kontrakt med klubben.

Laine ställer sig öppen till en fortsättning i delstaten Ohio.

– Vi kan börja prata om ett nytt kontrakt först i mars, men jag är öppen för en fortsättning i Columbus. Laget är bra, det har alltid varit roligt att spela där och staden verkar trevlig. Men vi åker nu först dit och spelar, sedan får vi fundera på fortsättningen.

– Det får "Keku" och agenterna sedan fixa.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Tommi Seppäläs artikel Patrik Laine kertoo Yle Urheilulle ajatuksensa sopimuksesta ja tulevaisuudesta uudessa seurassa – "Olen avoin jatkamaan Columbuksessa"

Läs också