Hoppa till huvudinnehåll

Rapport: Rasistisk och etnisk diskriminering ökar i Spanien

Konst som ritats på marken på en gata i Barcelona.
Attityderna har skärpts i Spanien. (Arkivbild, Barcelona) Konst som ritats på marken på en gata i Barcelona. Bild: Julian Martin/EPA Barcelona,Spanien,konst

Den rasistiska och etniska diskrimineringen i Spanien har förvärrats under de senaste åren, uppger ministeriet för jämställdhet i en ny rapport.

Speciellt inom bostadsbranschen och inom utbildningssektorn har man noterat en klar ökning av diskrimineringen.

Enligt ministeriets undersökning svarar nästan en av tre personer att de på grund av sin etniska bakgrund eller sin hudfärg upplevt
diskriminering då de sökt bostad, till exempel bland bostadsförmedlare och hyresvärdar.

Enligt rapporten har diskrimineringsfallen fördubblats i jämförelse med en motsvarande studie som gjordes 2013.

Förolämpningar, överfall och rasistiska skämt bland studerande

Inom utbildningssektorn har diskrimineringen ökat med över 50 procent sedan 2013. Det handlar om allt från överfall till förolämpningar och rasistiska skämt i studiemiljön. Minoriteter utesluts också från spel och aktiviteter.

Den rasistiska hatretoriken återspeglas också tydligt i de sociala nätverken. Osanna uttalanden som framställs som sanningar utvecklas till främlingsfientlighet och negativa attityder mot bland annat invandrare och minoritetsgrupper, sägs det i rapporten.

De som kommer från Afrika och de som tillhör den romska kulturen är utsatta

Människor som kommer från länder i Afrika och de som hör till den romska kulturen är speciellt utsatta för rasism.

Utan att nämna något specifikt parti sägs det i studien att högerextrema partier sprider rasistiska stereotypier och främlingsfientliga attityder som förs vidare till den politiska debatten.

Också diskriminering som är relaterad till religion har ökat betydligt i Spanien. Särskilt nordafrikanska, indiska och pakistanska grupper är utsatta, konstateras det.

Källa: Reuters